Lockdown

Oudertelefoon komt met schreeuwfunctie: hoe effectief is een potje blèren?

·Aangepast:
© iStockOudertelefoon komt met schreeuwfunctie: hoe effectief is een potje blèren?
RTL

Schreeuwen om je lockdownfrustraties te uiten, misschien is dat wel precies wat we in deze tijd nodig hebben. Daarom heeft de Oudertelefoon een nieuwe functie gelanceerd waarbij je naar hartenlust kunt schreeuwen. Maar hoe effectief is dat eigenlijk?

De Oudertelefoon biedt sinds mei vorig jaar een luisterend oor aan ouders. "We hadden toen twee functies", vertelt oprichter Rolien Sandelowsky aan EditieNL. "Je kan praten met een van onze vrijwilligers en er is een meditatiefunctie."

Metalmuziek

Deze week is daar de schreeuwfunctie bijgekomen. Na het kiezen van de derde optie in het menu krijgen mensen metalmuziek te horen waar ze ongegeneerd naar terug kunnen schreeuwen, zo hard als ze willen.

Rolien Sandelowsky -  oprichter Oudertelefoon © EditieNL
Rolien Sandelowsky - oprichter Oudertelefoon

"Het begon eigenlijk als grapje, maar we hebben het later serieus opgepakt. Het is ook geen marketingstunt. We willen meegeven aan ouders dat ze niet de enigen zijn die ergens problemen mee hebben en dat ze die frustratie gewoon kwijt kunnen. Naar de buitenwereld doen ouders vaak alsof alles perfect gaat, maar dat is natuurlijk lang niet altijd het geval."

Veel animo

Sinds het lanceren van de functie wordt het nummer veel vaker gebeld. "We hebben zelfs meer medewerkers in moeten schakelen. We krijgen ongeveer om de twee minuten een belletje."

Lockdownfrustratie

Veel ouders kampen met frustraties. Zestig procent vindt het ouderschap zwaarder geworden tijdens de lockdown. 62 procent van de ouders zegt dat hun kind onder de coronacrisis heeft geleden. Vijftig procent van de ouders zegt dat de maatregelen een negatieve impact hebben op hun geestelijke gezondheid.

Bron: VU Amsterdam en Ouders Inc.

Effect van schreeuwen

Maar heeft het ook daadwerkelijk zin om een potje te schreeuwen? Psycholoog Francisca Kramer is sceptisch. "Schreeuwen is vaak een onderdeel van woede. Die emotie wordt in amygdala – een gedeelte van de hersenen – gereguleerd en verwerkt. Op het moment dat je besluit te gaat schreeuwen uit frustratie trap je in feite het gaspedaal van je amygdala nog verder in."

Dat is voor de meeste mensen geen goed idee, zegt Kramer. "Vooral niet voor mensen die al last hebben van woedeproblemen."

Andere oplossingen

In haar praktijk pakt ze cliënten die rondlopen met frustraties dan ook anders aan. "Bijvoorbeeld het invullen van het GGGG-schema. Die G's staan voor gebeurtenis, gedachten, gevolg en gevoel. Je kunt hierdoor inzicht krijgen in het verband tussen wat je doet, denkt en voelt. Zo kun je erachter komen welke gedachten vervelende gevoelens oproepen. Dat helpt grip te krijgen op die frustratie."

Een andere techniek die ze graag toepast is EFT, dat staat voor emotional freedom techniques. "Het heeft iets weg van acupunctuur. Ik tik hierbij zachtjes op een aantal punten op het lichaam terwijl de gefrustreerde ouder zich focust op emoties en gebeurtenissen die aan hem of haar knagen. Die methode helpt de problemen die de cliënt heeft opgeslagen los te laten."

Lees meer over
PsychologieLockdownCoronacrisis in NederlandSchoolkindThuiswerkenEditie NL Link in bio