Statiegeld op je oude trui: 'Beloning voor duurzaam denken'
Oude en versleten kleding, het Rotterdamse bedrijf Drop and Loop heeft iets nieuws bedacht hoe je daar vanaf kan komen. Het bedrijf heeft het eerste inleverpunt opgezet waar mensen hun kleding kunnen inwisselen voor statiegeld. Werkt statiegeld op zulke producten?
Bij de Albert Heijn in Krimpen aan den IJssel kunnen mensen sinds kort hun oude kleding inleveren. Die kleding wordt vervolgens gerecycled.
Duurzaam initiatief
Het idee voor het inleverpunt kwam voort uit de hoeveelheid kleding die wordt weggegooid in Nederland. Volgens de initiatiefnemers belandt er in ons land 150 miljoen kilo aan kleding bij het huisafval.
"Mensen denken: dat T-shirt is niet meer mooi en kan niet worden hergebruikt, dus gooi ik het in de prullenbak.' Dit terwijl het heel goed een tweede leven kan hebben, bijvoorbeeld door recycling", vertelt Carlijn Oosthoek van Drop And Loop aan EditieNL.
Door het statiegeld hoopt het bedrijf dat mensen hun kleding zullen inleveren in plaats van weggooien. "We willen mensen belonen voor duurzaam denken en doen. Heel veel mensen zijn bekend met duurzaamheid, maar er is ook een hele grote groep die het vooral voor de korting zal doen." Oosthoek hoopt met het statiegeld beide groepen te bereiken.
Het uiteindelijke doel van de actie is om per kilo korting te krijgen in een kledingwinkel. De bekende statiegeldbon in de supermarkt is ook een optie. Het belangrijkste voor hen is dat het gemakkelijk is om te doen. "Het inleveren van kleding, schoenen en riemen moet net zo makkelijk zijn als het inleveren van lege flessen."
Kleine beloning
Maar zal het ook echt werken? Onderzoeker Milieuvraagstukken Geert Bergsma is positief over over het initiatief. "Uit uitgebreid onderzoek naar statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes, bleek de afname van dit afval in het zwerfafval ergens tussen de zeventig en negentig procent te liggen door gebruik te maken van statiegeld", vertelt Bergsma aan EditieNL.
Bergsma vindt statiegeld een interessante methode vanwege de financiële beloning. "Mensen doen de gekste dingen voor een kleine beloning. Maar als je iemand vraagt hoeveel statiegeld er op een flesjes zit, weten ze dat niet", legt Bergsma uit. "Daarnaast, als er iets met statiegeld toch op straat ligt, dan wordt het door iemand anders ook vaak meegenomen."
Voor in de nabije toekomst ziet Bergsma ook het nut in van statiegeld voor andere soorten producten. "Zoals oude koelkasten, mobiele telefoons, batterijen, zonnepanelen en andere elektronica." Hij denkt dan ook dat statiegeld op kleding best zou kunnen werken.