Avocado's niet aan te slepen: 'Ik eet ze elke dag'

We importeren meer avocado's dan ooit. Afgelopen jaar kwam er 373 miljoen kilo aan 'groen goud' naar Nederland. Een deel is voor de export, maar veel eten we ook zelf. Anne de Graaf zelfs elke dag.
De foodblogger is er helemaal weg van: haar telefoon zit in een avocadohoesje en als het even kan slaapt ze onder haar avocadodekbed. "Het is al lang geen modevrucht meer. Het is echt een blijvertje", zegt ze tegen EditieNL. "Kinderen van nu groeien op met avocado's. Het is echt niet meer alleen maar voor veganisten of vegetariërs."
Zelf gaat er geen dag voorbij dat ze geen avocado eet. "Ook als ik buiten de deur ga eten dan kijk ik meteen of er iets met avocado op de menukaart staat." De Graaf houdt een foodblog bij waar – je verwacht het niet – veel recepten met avocado's op staan. "Het recept van avocadopannenkoeken is het meest gelezen recept op mijn blog."
Kratje per jaar
Dat er meer groene rakkers gegeten worden merkt ook groenteman Paul Biekens uit Dongen. "Toen ik dertig jaar geleden begon verkocht ik misschien een doosje avocado's per maand. Nu verkoop ik vijf kratten per week."
"Als iets bekend wordt komen er ineens veel meer recepten en dat merk je. Dan wordt het product veel meer verkocht."

Dat weet De Graaf als geen ander. Zij schreef talloze recepten over de vrucht. "Avocadofrietjes of quesadilla's met avocado, en zelfs avocado's voor op de barbecue. Het is gezond en lekker en je kan er alle kanten mee op."

