Effect extreem temperatuurverschil: hooikoortspatiënten krijgen lastig weekend
Stond afgelopen zondag het hele land nog op de schaatsen, dit weekend zit iedereen in de tuin. Zondag kan het bijna twintig graden worden. Een extreem verschil met een week eerder, en dat merkt ook de natuur.
Veel Nederlanders zullen blij zijn met de temperaturen van komend weekend. Maar voor hooikoortspatiënten wordt het even bikkelen. "Een groot gevolg van de stijgende temperatuur is dat hooikoorts weer voelbaar gaat worden", zegt bioloog Arnold van Vliet tegen EditieNL. "De zwarte els komt in bloei en die bomen zitten al helemaal vol pollen."
Maar niet alleen wij mensen gaan wat merken van de weersverandering. Ook vogels en insecten reageren erop. "Veel dieren die in winterslaap waren worden door het warme weer geactiveerd ", gaat Van Vliet verder.
Terugslag
"Vlindersoorten en insectensoorten worden wakker. Maar wat het gevaar is, is dat we nu nog in de tweede helft van februari zitten. Als het straks weer koud gaat worden kunnen de dieren een terugslag krijgen."
En niet alle insecten kunnen dat overleven. "De insecten die nu wakker worden gebruiken hun energie, die moeten straks weer even bijtanken. Als het dan weer koud wordt kan het zijn dat ze dat niet overleven en dat de populatie daardoor afneemt."
Voor de meeste insecten is dat problematisch. Toch kan het de mens wel voordeel opleveren. "Als de wespenkoningin wakker wordt en het wordt daarna koud, dan kan het zijn dat we in de zomer minder overlast van wespen hebben."