Vogelspotten

Kraanvogel terug van weggeweest: hoe komt dat?

·Aangepast:
Kraanvogel terug van weggeweest: hoe komt dat?
RTL

In Brabant zijn de boswachters, vogelaars en andere natuurliefhebbers in hun nopjes. Er vliegen namelijk duizenden kraanvogels over en soms blijven ze ook nog om te broeden. Hoe komt het dat deze vogels het hier zo naar hun zin hebben?

Veel natuurfanaten worden dolgelukkig wanneer er bijzondere vogels te zien zijn. Zo ook boswachter Joey Braat. "Die kraanvogels, daar word ik echt enthousiast van. Hij is een lange tijd niet in Nederland te zien geweest", vertelt hij aan EditieNL.

Voorheen was de vogel alleen te zien wanneer deze overvloog tijdens de migratie. "Maar dat hij opeens in zulke getalen langskomt en dat hij hier zelfs durft te broeden is erg bijzonder."

Zeearend 

Als boswachter in Brabant-West ziet Braat verschillende opvallende vogels voorbijkomen. "In mijn gebied zit bijvoorbeeld ook de zeearend. Dat was een flink aantal jaar geleden zeker niet het geval", legt Braat uit. 

Dankzij lockdown telt recordaantal Nederlanders vogeltjes in de tuin
Lees ook

Dankzij lockdown telt recordaantal Nederlanders vogeltjes in de tuin

Volgens Braat is er een aantal verklaringen voor de plotselinge terugkeer van de vogels. "Dat ligt vooral aan het feit dat Nederland de natuur steeds meer opschaalt en dat de natuur robuuster wordt en zijn eigen gang mag gaan", vertelt hij aan EditieNL.

Vogelonderzoeker Albert de Jong merkt dit ook. "Vroeger zouden wij een omgevallen boom meteen verwijderen. Een rivier die uit zijn oevers treedt zouden we gelijk indammen zodat het niet meer gebeurt. Maar nu we dat minder doen gedijen dieren beter."

Voorwaarden

Om vogels terug te laten keren moet een natuurgebied aan een aantal voorwaarden voldoen. "Vroeger waren er in Nederland allemaal kleine natuurgebieden. Maar daar komt langzaam verandering in." Zo is de Biesbosch in de afgelopen twee decennia met 3000 hectare gegroeid. Dit is volgens De Jong voornamelijk gunstig voor roofvogels. "Want die hebben een groot leefgebied nodig voor eten maar ook rust."

Een andere factor die volgens De Jong meespeelt is dat Nederland is gestopt met het opjagen van de dieren en het gebruiken van giftige landbouwstoffen. "Dus wij vormen zelf minder een gevaar voor die dieren."

De conclusie van De Jong is dat verschillende factoren ervoor hebben gezorgd dat de vogels weer in ons land te spotten zijn. "Kort gezegd is het de opschaling van het gebied, de natuur meer robuust laten worden, het stoppen met opjagen en vergiftigen, en hier een daar een klein beetje hulp van de mens."

Lees meer over
VogelRoofvogelsNatuurgebiedKlimaatEditie NL Link in bio