Kan Oranje nog wel met goed fatsoen naar het WK in Qatar?
De Tweede Kamer wil dat er bij het WK voetbal in Qatar geen regeringsvertegenwoordigers op de tribune zitten. Daarvoor is gisteren een motie aangenomen. De slechte arbeidsomstandigheden rondom de stadions zorgen voor veel commotie. Kunnen voetbalspelers er nog wel met goed fatsoen naartoe?
Uit onderzoek van The Guardian blijkt dat in de afgelopen tien jaar meer dan 6500 arbeidsmigranten stierven bij de bouw van stadions in Qatar. Ze maakten werkdagen van tien uur of langer en werkten in temperaturen boven de 45 graden.
Mensenrechten
Sjoerd Sjoerdsma, Tweede Kamerlid bij D66, vindt het onacceptabel dat het WK in Qatar wordt georganiseerd. "We hebben ons altijd verzet tegen de toewijzing van het WK aan Qatar. Wij vinden dat grote sportevenementen rekening moeten houden met de mensenrechten", vertelt hij aan EditieNL.
Volgens de D66'er is er sprake van moderne slavenhandel. "Ze hebben buitenlandse migranten laten invliegen uit onder meer Pakistan, India en Nepal. Mensen die wanhopig zijn om geld te verdienen en daar alles voor overhebben."
Wegblijven
Als het WK toch in Qatar plaatsvindt mogen de voetballers wat D66 betreft wel erheen om te spelen. Politici kunnen er echter beter wegblijven. "De misstanden wil je niet normaliseren met je aanwezigheid. Je wil geen champagne drinken in een stadion waarvan je weet dat de bouw is doordrenkt met het bloed van zoveel arbeiders."
Sporthistoricus Jurryt van de Vooren vindt het wel te verklaren als de voetballers zouden gaan. "Je kan natuurlijk denken: ik vind niet dat voetballers hiermee moeten worden opgezadeld. Zij waren zo'n tien jaar oud toen de keuze voor Qatar werd gemaakt", vertelt de sporthistoricus aan EditieNL.
Verantwoordelijkheid
Het besluit ligt uiteindelijk bij de KNVB. Toch vindt Van de Vooren dat de voetbalbond niet verantwoordelijk gehouden moet worden. "De KNVB is het nooit eens geweest met de keuze voor Qatar. De sponsors voor dit evenement, Coca-Cola en Adidas, zouden verantwoordelijk moeten worden gehouden."
Als Nederland toch nog kiest voor een boycot, zou dat niet de eerste keer zijn. "In 1956 zijn we niet naar de Olympische Spelen in Melbourne gegaan. De reden was dat vlak daarvoor Russische tanks Hongarije binnenvielen. Daar was in Nederland veel verontwaardiging over, omdat we ons met de Hongaren identificeerden toen Duitsland ons land binnenviel."
Moskou
Ook was er in 1980 een gedeeltelijke boycot van Nederland tegen de Spelen in Moskou. "De boycot begon bij de Verenigde Staten, zij deden een dringende oproep aan de vrije wereld om niet te gaan. De Nederlandse regering deed toen de dringende oproep aan sportbonden om geen ploeg af te vaardigen", vertelt Van de Vooren. In dat jaar waren er ook geen regeringsleiders aanwezig bij de Spelen.
Ook is er eerder een WK geweest waar sprake was van mensenrechtenschending. "In 1978 was het WK in Argentinië, waar een vrij brute dictator aan de macht was." Toch denkt de sporthistoricus dat het aankomende WK een grotere impact zal hebben. "Deze discussie over Qatar snijdt een groter maatschappelijk thema aan: wat is de maatschappelijke functie van topsport? Daar is nu natuurlijk veel meer aandacht voor dan in 1978."
KNVB
De KNVB wil niet reageren op de motie die gisteren is aangenomen door de Tweede Kamer. Op zijn website schrijft de voetbalbond dat het niet gangbaar is om een WK te boycotten om politieke redenen. "Wij kijken niet weg bij de maatschappelijke problemen van het gastland en zullen - mits gekwalificeerd - sociaal verantwoord deelnemen aan het toernooi."
Het Nederlands elftal begint op 24 maart aan de kwalificatieronde. Het speelt dan een uitwedstrijd tegen Turkije.