Zes weken avondklok: houden we ons er nog aan?
We hebben inmiddels zes weken met avondklok achter de rug. In de eerste weken bleef het tussen 21.00 en 4.30 uur erg rustig op straat, maar is dat nog steeds zo?
Stephan Okhuijsen is datagraver en monitort hoeveel we op de weg zijn op basis van cijfers van Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW). Hij houdt in de gaten hoe druk het is op snelwegen en N-wegen. "Wat opvalt is dat de drukte na 21.00 uur na de eerste twee weken van de avondklok licht oploopt", vertelt hij aan EditieNL. De NDW doet metingen op 80.000 verschillende punten in Nederland.
Drukker op de weg
Voor de invoering van de avondklok waren er na 21.00 uur per vijf minuten 56 voertuigbewegingen op een N- of snelweg. In de eerste week van de avondklok lag dat aantal op 28 beweging. Inmiddels is dat opgelopen tot 31 voertuigbewegingen.
Er kwam een aantal verstoringen voor, zoals door ijs en sneeuw. "Dat gaf wat rare piekjes. Maar je ziet duidelijk dat het nu tien tot twintig procent drukker is dan in de eerste week van de avondklok."
Schaatsen
Wat Okhuijsen opviel was dat er op de eerste dag dat we konden schaatsen veel mensen te laat thuiskwamen. "Iedereen wilde zo lang mogelijk schaatsen en moest daarna natuurlijk naar huis komen, vaak met de auto."
Op de weg is het dus drukker geworden, maar worden er ook meer boetes uitgedeeld? Volgens politiewoordvoerder Suzanne van der Graaf is dat niet het geval. "We zien niet terug in de cijfers van het aantal boetes dat het drukker is op straat", vertelt ze aan EditieNL. "Het aantal boetes is constant gebleven."
Bezetting
Volgens Van der Graaf is er geen verandering geweest in het aantal agenten op straat na 21.00 uur. "Lokaal kan dat wel verschillen, bijvoorbeeld als ergens opvalt dat het drukker is. Dan zetten we extra surveillance in. Maar er is landelijk geen verandering geweest in de bezetting in de avonduren."