Slimme vislift helpt vissen langs stuwen: 'Ze kunnen er zelf niet overheen'
Ruisvoorn, steur en snoek. Het zijn een paar van de vissoorten die al gebruik maken van de intelligente vislift bij Zeewolde. De lift moet ervoor zorgen dat vissen onze rivieren weer kunnen bereiken. Op dit moment is dat voor veel vissen niet makkelijk: de vele stuwen en gemalen in Nederland vormen een echte hindernisbaan.
De vissen willen tegen de stroom in trekken, maar kunnen bij de stuw in de Pluvierentocht bij Zeewolde niet verder. "Dat is te hoog, het lukt ze niet daaroverheen te zwemmen", vertelt Marianne Wolfs van Waterschap Zuiderzeeland.
Omhoog zwemmen
De vislift die daar nu in het water ligt, moet daar een handje bij helpen. In de grote groene bak zitten kamertjes met een deurtje. De vissen zwemmen vanuit het lage water daarin en kunnen dan met de klok mee door de verschillende kamertjes van het apparaat zwemmen. "Op deze manier zwemmen de vissen langzaam omhoog, om zo via een buis de overkant te bereiken", zegt Wolfs.
Het is niet de eerste vislift, maar wel de eerste intelligente lift voor vissen in Flevoland. Er zit namelijk een camera in en zo kan het waterschap zien dat de vislift al goed bezocht wordt. Als het er echt druk wordt, wil het waterschap op vier andere plekken nog zo'n lift aanleggen.
Er worden in ons land meer hulpstukken bedacht voor vissen. Zo wordt er een gat gemaakt in de Afsluitdijk, speciaal voor vissen. "Zodat vissen weer van de Waddenzee naar het IJsselmeer kunnen trekken", vertelt projectleider Wouter van der Heij.
Voor de natuur
De aanleg van deze vispassage duurt nog jaren en kost meer dan 50 miljoen euro. Die moeite is het waard, zegt Van der Heij. "Voor de natuur is het belangrijk. Vissen zijn ook weer voer voor vogels. Als het goed gaat met de vis, profiteren de vogels ook."
"En hoe meer soorten vis er in het water zitten, hoe beter de kwaliteit van het water is", vult Wolfs aan .