Tweede Kamer

Cursussen en buddy's: zo worden nieuwe Kamerleden ingewerkt

Door EditieNL··Aangepast:
© ANPCursussen en buddy's: zo worden nieuwe Kamerleden ingewerkt
RTL

Vandaag worden de kersverse Tweede Kamerleden geïnstalleerd. Welgeteld 69 mogen er plaatsnemen op de befaamde blauwe zetels, waarvan er 59 nog nooit eerder in de Kamer gezeten hebben. Hoe kunnen ze het snelst de kneepjes van het vak onder de knie krijgen?

Volgens expert inwerken Ardiënne Verhoeven van WorkWonders zijn er zeker paralellen te trekken tussen inwerken op het Binnenhof en inwerken in een bedrijf. "Maar er is geen plek in Nederland waar om de vier jaar een kwart van de werknemers wordt vervangen", zegt ze tegen EditieNL.

Nieuwe Kamerleden aan de slag: 'Alsof je als brugklasser naar middelbare school gaat'
Lees ook

Nieuwe Kamerleden aan de slag: 'Alsof je als brugklasser naar middelbare school gaat'

"Allereerst is het belangrijk dat heel duidelijk wordt wat er van de nieuwe werknemer wordt verwacht", vervolgt Verhoeven. "Verder moet je snel een netwerk opbouwen, zodat je weet bij wie je moet zijn voor bepaalde zaken. En tot slot is het heel belangrijk dat je iemand hebt die in de eerste paar maanden met je praat en aan wie je vragen kan stellen."

Cursussen

Hoe gaat dat nu dan in de Tweede Kamer? "De Tweede Kamer organiseert cursussen voor de nieuwe Kamerleden om de nieuwe protocollen te leren. En de grotere, langer gevestigde fracties hebben een buddysysteem. Nieuwe Kamerleden worden dan gekoppeld aan een meer ervaren collega", vertelt parlementair verslaggever Fons Lambie.

"Dus die nieuwe eenmansfracties als de BoerBurgerBeweging en Bij1 met één Kamerlid in de Tweede Kamer zullen waarschijnlijk extra hard aan de bak moeten."

Ook expert inwerken Verhoeven onderschrijft het belang van een buddy-systeem op het werk: "Zo'n buddy die je bij het inwerken helpt kan ontzettend fijn zijn om de ongeschreven regels en hoe alles werkt onder controle te krijgen. Dat werkt veel beter dan alles in een boek met regels opschrijven."

Maar dat zal dus makkelijker zijn voor de nieuwe Kamerleden van gevestigde partijen als VVD of D66. "Dan zal je meer kennis en hulp om je heen hebben dan bij de nieuwe partijen."

Lees meer over
Tweede KamerNederlandse politiek