Lockdownhobby

Legoverhuur populair, ook onder volwassenen: 'Oudste klant is 81 jaar'

·Aangepast:
Legoverhuur populair, ook onder volwassenen: 'Oudste klant is 81 jaar'
RTL

Waarom de volle mep betalen voor een legoset als je er voor veel minder geld een kan huren? Legoverhuurbedrijven hebben een gat in de markt gevonden en zien in coronatijd hun omzet stijgen. "De huurders zijn voor het grootste deel volwassenen."

Hij is pas 14 jaar, maar nu al een ondernemer in de dop. Floris Hoogendijk verhuurt sinds januari met zijn bedrijf Stapel-Gek legopakketten vanuit huis. Als liefhebber heeft hij door de jaren heen zelf veel sets gespaard. Daar laat hij anderen nu van meeprofiteren. "Ik vind het een mooi idee dat anderen er na mij nog gebruik van kunnen maken", vertelt hij aan EditieNL.

Legokamer

Met zijn moeder heeft hij één kamer van het huis helemaal leeggemaakt. "Dat is nu de legokamer. Als we sets terugkrijgen controleren we die daar met de hand. Dan zetten we een muziekje op en gaan we door het boekje heen om te checken of alles erin zit. Daarna maken we het klaar voor de volgende klant." 

Duizend kilo Lego in de achterbak? Geen probleem
Lees ook

Duizend kilo Lego in de achterbak? Geen probleem

Inmiddels heeft hij twintig klanten met een lidmaatschap – vrijwel allemaal volwassenen. "De oudste is 81 jaar. Hij huurde de Lego Tower Bridge en vertelde dat hij goede herinneringen had aan de tijd dat hij daar zelf ooit was." 

Corona-effect

Het bedrijf loopt beter dan Floris van tevoren had durven dromen. Zijn moeder, die hem ermee helpt, vermoedt dat corona een grote rol speelt. "Mensen zijn op zoek naar iets om te doen in de lockdown. Dit is een mooi alternatief. Voor de prijs van een etentje heb je twee weken lang een legoset in huis."

Ook de 47-jarige Enrico van Gansewinkel besloot tijdens de coronacrisis in de legoverhuur te stappen. Zijn bedrijf EnjoyCreating.nl bestaat sinds augustus 2020. In eerste instantie verhuurde hij twintig pakketten om te testen of het zou lopen. Inmiddels zijn dat er al 300. "We zijn zeer aangenaam verrast over hoe goed het gaat. Dit hadden we niet verwacht."

Het tv-programma Lego Masters heeft volgens hem veel bijgedragen aan de populariteit. "Lego is eigenlijk altijd populair geweest. Ik speelde er als kind al mee. Maar Lego Masters heeft het een boost gegeven."

Speelgoed voor volwassenen

Dat Lego ook onder volwassenen geaccepteerd is, is volgens hem iets van de afgelopen jaren. "Er worden grote pakketten verkocht ­– bijvoorbeeld de Stranger Things-set, het Vrijheidsbeeld of de Taj Mahal – die echt gericht zijn op volwassenen. Die slaan aan."

Dat ziet hij net als Floris terug in zijn klantenbestand. "Van de geregistreerde huurders is bijna zeventig procent volwassen. De oudste klant is 72 jaar."

Incompleet

Het komt regelmatig voor dat Enrico pakketten terugkrijgt waar steentjes uit ontbreken. "Voor en na het huren wegen we de pakketten. Ook krijgt de huurder een formulier mee waarop hij kan invullen of hij dingen heeft gemist."

Hij rekent de klant er niet op af als die iets heeft kwijtgemaakt. "We werken met sets van meer dan vijfduizend steentjes. Dan kan het gebeuren dat er per ongeluk iets onder de bank verdwijnt of dat de hond iets kapot kauwt. Daar rekenen we geen extra kosten voor. Binnen 24 uur kunnen we de missende stenen alweer aanvullen."

Lees meer over
LEGOSpeelgoedLEGO MastersEditie NL Link in bio