Wiekloze windturbine: 'Minder nadelig dan traditionele windmolen'
Een windturbine voor het opwekken van energie zonder wieken. Het klinkt als het antwoord op alle problemen die traditionele windmolens met zich meebrengen, zoals geluidsoverlast, slagschaduw en vogels die er tegenaan vliegen. En als het aan Energie Gezond Waalwijk ligt gaat de wiekloze windturbine er komen. Gaat deze de traditionele windmolens vervangen?
Coöperatie Energie Gezond Waalwijk wil dat de gemeente de mogelijkheid onderzoekt om een grote windturbine zonder wieken te bouwen. De windturbine lijkt op het eerste gezicht in geen enkel opzicht op een windmolen. Het is een cirkelvormige toren zonder wieken, maar met ronddraaiende onderdelen die zich in de toren bevinden. Hierdoor lijkt het een ideale vervanging voor de traditionele windmolen.
Primeur
De turbine komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er is veel weerstand tegen traditionele windmolens, daarom wordt er naar alternatieven gezocht. "Een windturbine heeft veel minder nadelen en zou een primeur zijn in Nederland", vertelt Ilse van den Meijenberg van Energie Gezond Waalwijk aan EditieNL. "Het zou dan niet dienen als alternatief, maar als onderdeel van het gemeenteplan om veertien extra windmolens te bouwen."
Energie Gezond Waalwijk begon als actiegroep tegen de bestaande windmolenplannen. "Er staat al een viertal oude windmolens en de gemeente wil daar nog eens veertien extra plaatsen. Wij zijn niet tegen windenergie, maar tegen de oorspronkelijke plannen dicht bij de woonkern."
Voordelen
Bewoners kunnen namelijk veel last krijgen van het laagfrequente geluid. Hier kunnen mensen gezondheidsklachten aan overhouden zoals slecht slapen of hartritmestoornissen. Ook de slagschaduw zorgt voor overlast. Hiervoor biedt de wiekloze turbine een uitkomst. "De voordelen daarvan zijn dat je niet te maken krijgt met het laagfrequente geluid en de slagschaduw, maar je hoeft je ook geen zorgen te maken over de veiligheid van vogels."
Daarnaast heeft een turbine minder windkracht nodig om zich draaiende te houden dan een windmolen. "De turbine bevat ronddraaiende onderdelen die de wind opvangen. Het hoeft daarom niet zo hard te waaien", legt Ludo Loyens van Wingardium Energy uit aan EditieNL. Het bedrijf is de enige distributeur van windturbines in Europa. "In landen als de Verenigde Staten, Israël, Canada en Brazilië staan deze al."
Een ander mogelijk voordeel is de ruimte die overblijft onder de turbine. "Bijvoorbeeld voor een restaurant of een bedrijfsruimte en er is plek voor oplaadstations voor auto’s. Ook kan van regenwater waterstof worden geproduceerd in de turbine. En dat kan dan weer gebruikt worden voor bijvoorbeeld schepen en vrachtwagens."
Niet rendabel
Maar als het zoveel voordelen heeft, waarom staat ons land dan nog niet vol met deze windturbines? Hoogleraar Windenergie Gerard van Bussel kan zich niet voorstellen dat er net zo veel stroom mee kan worden opgewekt als met een normale windmolen. "Ik denk een stuk minder. Als je cijfers hebt die door de fabrikant zijn gegeven, moet je je afvragen dit het waard is", vertelt hij aan EditieNL.
Daarnaast zijn de windturbines ook erg groot en kosten ze en hoop geld. "Het is vergelijkbaar met een flatgebouw van twaalf verdiepingen, dat gaat een paar miljoen kosten. Dus economisch gezien is het niet rendabel."