Café starten tijdens de lockdown: 'Passie was groter dan angst'
Je verwacht het misschien niet, maar in coronatijd zijn er nog genoeg ondernemers die een bedrijf starten. Ondanks de lockdown en het sluiten van kroegen en restaurants is het aantal horecazaken in Amsterdam bijvoorbeeld flink gestegen. Wie haalt het in z'n hoofd om een horecazaak te beginnen in een jaar vol lockdowns?
Volgens de Kamer van Koophandel zijn er tussen april vorig jaar en dezelfde maand dit jaar bijna driehonderd horecabedrijven bijgekomen in Amsterdam. Een van die horecabedrijven is café Arie. Eigenaar Dennis Kaandorp vindt de toename helemaal niet gek. "Als je echt ondernemer bent, dan is de crisis een moment van kansen. In een crisis moet je gaan zaaien en achteraf kan je oogsten", vertelt hij aan EditieNL.
'Corona is tijdelijk'
Kaandorp heeft veel ervaring in de horeca maar is nu voor het eerst echt ondernemer. "Het paste precies met dit café. Ik woon hier om de hoek en de vorige eigenaren verkochten het pand om ergens anders te beginnen." Café Arie zal een combinatie worden tussen een bistro en een bruin café.
Op 1 december trok Kaandorp in zijn nieuwe pand. Middenin de lockdown dus. "Ik wist waar ik aan begon. Ik kijk niet op een paar maanden, maar op een paar jaar." Hij kijkt met een positieve blik naar de toekomst, wetende dat deze crisis ooit over zal zijn. "Corona is tijdelijk. De samenleving zoals die nu is, is tijdelijk. Het kan alleen maar beter worden."
Ook ziet hij dat het gunstig kan zijn om te starten in crisistijd. "Deze tijd dat we nog even dicht zijn, heeft ook voordelen." Samen met zijn medewerkers stoomde Kaandorp zijn onderneming klaar voor de toekomstige opening. "We hebben met z'n allen deze zaak opgebouwd. Dat ga je straks ook voelen als we open mogen." En als het zover is, is het café er volgens hem helemaal klaar voor. "We staan in de startblokken."
Het volgens Kaandorp erg belangrijk om op te vallen in deze tijd. "Op de markt moet je ook schreeuwen om mensen naar je toe te krijgen, dat moet ook bij de horeca." Een ondernemer moet zich vooral kunnen onderscheiden. "Je moet kwaliteit leveren en uniek zijn. Als je alleen de deuren open doet, komen ze niet."
'Noodgedwongen ondernemen'
Maar is het wel verstandig om in de huidige crisis een bedrijf te beginnen? "Er zijn wel buitenkansjes in tijden van corona, misschien kan je ene bedrijf kopen voor minder geld. Of iemand die zijn baan kwijt is geraakt, gaat noodgedwongen ondernemen", vertelt Maarten Veeger, financieel journalist bij RTLZ. "Dan begint hij nu misschien aan zijn droombaan, maar is dat ook wel omdat het moet."
"Als je meer dan een ton op je spaarrekening hebt staan, dan ga je daar negatieve rente over betalen", legt Veeger uit. Dit kan ook gelden voor mensen die nu gaan ondernemen. "Dat ze denken: 'Ik moet wat met dat geld'. En ook bijvoorbeeld een online winkel ben je zo begonnen."
Risico
Toch is het starten van een onderneming niet zomaar voor iedereen weggelegd. Veeger: "Je moet dan wel iets heel goed hebben bedacht, want er zijn niet voor niets veel ondernemingen failliet gegaan tijdens de crisis. De suffe cafés redden het niet meer."
Mocht je toch graag een horecaonderneming of een winkel willen beginnen, dan is dit een heel interessant moment om dat te doen. "Je kunt nu met veel korting een winkel of een horecapand huren. Maar misschien verdien je de komende tijd nog niet zo veel, dus je moet wel een buffer hebben."