Soep voor slechtzienden: eerste voedselverpakking met braille in Nederland
Soepfabrikant Naturally Tasty brengt als eerste in Nederland een levensmiddelenverpakking op de markt met braille. Het bedrijf wil dat zijn producten voor een brede groep consumenten beschikbaar zijn, dus ook voor blinden en slechtzienden. Hoe noodzakelijk is zo'n verpakking voor hen?
Op de nieuwe soepemmer staat de naam van de soep in braille vermeld. De verpakking komt er in drie talen: Nederlands, Frans en Duits. Vanaf volgende week ligt-ie in zo'n honderd supermarkten in Nederland.
"Voor medicijnenverpakkingen is braille al sinds 2005 verplicht, maar op Nederlandse voedselverpakkingen is nog nergens braille te vinden", vertelt Souhaïb Aouini van Naturally Tasty aan EditieNL.
Tijdens de coronapandemie heeft het bedrijf verschillende donaties gedaan aan organisaties, waaronder het Doof Blind Centrum. "Zo kwamen we in gesprek met elkaar en is het idee ontstaan. Vervolgens hebben we gekeken naar de mogelijkheden met onze leveranciers."
De braille is geïntegreerd in de verpakking door een leverancier uit Zwitserland. Vervolgens maakt Naturally Tasty de verpakkingen zelf af in Nederland met een grote kookketel en een sealmachine.
Makkelijker te lezen
Mirjam Boers vindt het een geweldig initiatief. Ze is zelf blind en werkt bij het informatiepunt van de Oogvereniging. "Met braille op de verpakking is het gemakkelijker om te herkennen wat iets is. Ik kan goed lezen wat er staat", vertelt ze terwijl ze de soepemmer vasthoudt.
Toch valt te betwijfelen hoeveel blinden en slechtzienden ermee geholpen zijn, want steeds minder mensen lezen braille. "Daar zijn verschillende redenen voor. Voor mensen die slechtziend raken op oudere leeftijd is het niet eenvoudig meer om te leren. En er zijn veel alternatieven met spraak op je mobiele telefoon en tablet, waardoor het lezen van braille minder noodzakelijk is."
Blinden en slechtzienden
Nederland telt ongeveer 300.000 blinden en slechtzienden. Toch zijn er naar schatting maar 3000 mensen die braille lezen of gebruiken.
Bron: Oogvereniging en Vereniging Onbeperkt Lezen
Hulpmiddelen
Ook zijn er hulpmiddelen om boodschappen te doen. "Bijvoorbeeld de Orcam, een apparaatje dat je op je bril zet en dat producten scant", vertelt Mirjam. "Je kunt ook een app gebruiken die de producten scant en ze hardop voorleest. Of online boodschappen doen." Zelf vraagt ze altijd een supermarktmedewerker om met haar mee te lopen. "En ik gebruik apps om te weten welke ingrediënten er in een product zitten."
Toch waardeert ze het initiatief ontzettend. "Want het geeft aandacht aan braille. Ook een goedziende merkt het op in de winkel."