Einde van tv-carrière

Johan Derksen wil van snor af: hoe herkenbaar is hij straks nog?

·Aangepast:
© EditieNLJohan Derksen wil van snor af: hoe herkenbaar is hij straks nog?
RTL

Johan Derksen stopt met tv maken, zo kondigt hij aan in zijn biografie 'Derksen'. Hij is het zat om beroemd te zijn en daarom neemt hij nog een resoluut besluit: zijn snor gaat eraf. 

De voetbalanalist denkt dat hij zonder snor en met korter haar minder zal worden lastiggevallen, omdat mensen hem niet meer herkennen. En zo verdwijnt misschien de wel bekendste snor van Nederland uit beeld.

Beroemde snor

Dat Johan Derksen een van de bekendste snorren van Nederland heeft, beaamt Pascal Bannink, eigenaar van barbershop Monsieur Moustache in Utrecht. "In de jaren tachtig had je Chiel Montagne en Ted de Braak. Nu hebben we Johan Derksen", zegt hij tegen EditieNL.

Hailey Bieber dwingt Justin snor af te scheren
Lees ook

Hailey Bieber dwingt Justin snor af te scheren

Hij denkt echter dat Derksen niet zomaar van zijn snor af is, zelfs als ie het scheermes eroverheen haalt. "Ik had een oom, die haalde zijn snor er na jaren af, maar toch bleef ik hem met snor zien. Ik denk ook niet dat het Derksen helemaal anders maakt. "

Wel of niet eraf?

Monsieur Moustache© EditieNL
Monsieur Moustache

Jos Straatsma van Snorrenclub Flevoland is er nog niet van overtuigd dat de snor van Derksen daadwerkelijk gaat sneuvelen. "Ik denk dat hij het helemaal niet gaat doen", zegt hij tegen EditieNL. Hij weet als geen ander hoe erg sommige mannen gehecht zijn aan hun snor. "Een lid van onze club werd ernstig ziek. Toen hebben ze in het ziekenhuis zijn snor eraf gehaald. Dat was verschrikkelijk voor die man. Het is toch een deel van jezelf, zo'n snor."

'Geen bijzondere snor'

Zelf is Straatsma niet zo onder de indruk van de snor van Derksen. "Zijn snor is niet echt bijzonder. Hij is typisch iemand die niet geïnteresseerd is in z'n snor. Hij doet er niks aan. Zo'n snor moet je verzorgen. Maar goed, iedereen mag doen wat-ie wil."

Straatsma vindt het jammer dat Nederland niet echt een snorrenland is. "In Duitsland zijn ze heel goed met snorren. Als ik door een willekeurige Duitse stad loop word ik geroepen vanaf de overkant van de straat. Daar vinden ze snorren mooi. Britten trouwens ook. In Vlaanderen hebben ze ook een erg actieve snorrenvereniging. In Nederland is dat wel anders. Daarom is onze club ook niet meer actief."

Jos Straatsma wordt in andere landen veel aangesproken© EditieNL
Jos Straatsma wordt in andere landen veel aangesproken

Trend

Toch lijkt daar de afgelopen tijd langzaam verandering in te komen, ziet Pascal Bannink. "De afgelopen anderhalf jaar zie ik juist een toename in het aantal snorren", zegt de barbier. "Na de baardhype is de 'pornosnor' opgekomen. Waar het door komt weet ik niet, maar ik vind het fijn. Ik ben zelf ook trotse snordrager."

Lees meer over
Johan DerksenUiterlijke verzorgingEditie NL Link in bio