Miriam (20) maakt 'Recovery Boxen' voor lotgenoten met eetstoornis

Maak van je probleem een kans. Dat is precies wat Miriam van Oorschot uit Hoeven doet. Ze lijdt zelf al zeven jaar aan een eetstoornis, maar probeert met haar Recovery Boxen lotgenoten een hart onder de riem te steken. "Ik heb me erg eenzaam gevoeld. Ik wil anderen het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan."
Als ervaringsdeskundige weet Miriam het allerbeste wat nodig is in de strijd tegen een eetstoornis. Drie jaar geleden zette zij 'Recovery Boxen' op, in samenwerking met haar behandelaar Isabelle Plasmeijer. "Het moet het waard zijn om tegen die stem te blijven vechten. Dat lukt niet als je lichtpuntjes op zijn", vertelt ze aan EditieNL. En door de coronacrisis zijn die lichtpuntjes een stuk schaarser.
Beperkingen
Een dagje weg naar de dierentuin of het pretpark is vaak geen ontspanning voor mensen met een eetstoornis, legt Miriam uit. "Je bent gestrest omdat je buiten de deur moet eten, je voelt je bekeken en de bewegingsdrang neemt toe."
Daarom zijn de boxen met verschillende thema's haar project geworden. "Iedereen kan ze gebruiken: in de kliniek, het ziekenhuis of thuis. En je kunt de lichtpuntjes verdelen over een paar dagen, wanneer jij er aan toe bent", vertelt ze.
Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft Miriam het een stuk drukker. "Zelf voel je ook dat je beperkter bent in wat je kan doen. Mensen met een eetstoornis zijn al beperkt, maar nu helemaal. Weinig bezoek in klinieken, ziekenhuis en het thuisisolement helpt daar niet aan mee", legt ze uit. Het aantal bestellingen van de boxen is daardoor flink gestegen het afgelopen jaar.

Zelf een eetstoornis
Zelf lijdt Miriam dus ook aan een eetstoornis. Ze is een aantal keer opgenomen geweest in het ziekenhuis en de kliniek. "Ik moest vaak wachten op een plaats in de kliniek. Zelf had ik ook graag een box willen krijgen." Dat is haar grootste motivatie: "Er brandt geen licht aan het einde van de tunnel, dan vraag je jezelf wel eens af: waarom doe ik dit eigenlijk nog?"
Het maken van de Recovery Boxen is voor Miriam zelf ook een lichtpuntje: "Het is toch een soort dagbesteding, waardoor ik minder last heb van de stemmen in mijn hoofd."
Inmiddels is haar initiatief een groot succes, ze maakt gemiddeld vier of vijf boxen per week. In totaal heeft ze zes verschillende thema's voor de boxen, zoals lezen of beauty. Een box kost vijftien euro inclusief verzending. Voor de inhoud is ze daardoor bijna volledig afhankelijk van sponsoren en donaties.
