Angst voor meer bijtincidenten door wachtrijen puppycursus
Wie z'n puppy inschrijft voor een puppycursus, komt dankzij de coronacrisis op een wachtlijst van zo'n 24 weken terecht. Dat komt omdat veel mensen er in coronatijd een huisdier hebben bijgenomen. Brancheorganisatie Dibevo verwacht door de lange wachttijd een flinke toename in het aantal bijtincidenten tussen honden en mensen.
Hondenscholen waren dankzij de lockdown maar beperkt open. "Toch mocht er maar een-op-een getraind worden. Daarom is de wachttijd voor een puppycursus gestegen naar 24 weken. Dan is een hond geen puppy meer, maar al aan het puberen", vertelt Gijs van den Assum, voorzitter van branchevereniging Dibevo.
Bijtincidenten
Deze honden zijn volgens Van den Assum niet gesocialiseerd. "Ze kunnen niet omgaan met andere honden en mensen. Daarom verwachten we een toename in het aantal bijtincidenten", zegt hij. Naar schatting worden er nu jaarlijks zo'n 150.000 mensen gebeten door een hond. Twintig procent daarvan loopt ernstige verwondingen op.
De branchevereniging ziet dat veel mensen in de coronaperiode een hond hebben genomen: voor corona waren er 1,7 miljoen honden, dit jaar naar schatting zo'n 1,9 miljoen. Voor de coronacrisis bleef dat aantal volgens Van den Assum ongeveer gelijk. "Ik wil niet zeggen dat al deze mensen niet weten hoe ze met honden om moeten gaan, maar je kan wel nagaan dat hier mensen bijzitten die nooit eerder een hond hebben gehad en dus ook geen puppycursus hebben gedaan. Dat maakt de situatie er niet beter op."
Onnatuurlijk gedrag voorkomen
En wie niet leert om goed met een hond om te gaan, kan dus weleens in de problemen komen. Maar wat moet je doen als een hond bijt? Hondentrainer Edwin Frakking van hondenschool.online legt het uit: "Als je gebeten wordt door een hond, moet jij of het baasje de hond op een bepaalde manier beetpakken waardoor hij loslaat."
Het is dan de bedoeling dat je de hond snel bij zijn riem pakt en omhoog tilt, zodat hij met zijn voorpoten een beetje van de grond komt. "Hiermee verstik je hem heel voorzichtig, waardoor het dier loslaat en ook rustiger wordt." En wie het van te voren wil voorkomen, moet proberen onnatuurlijk gedrag te voorkomen.
Minder geaaid
Toch ziet Frakking ook positieve dingen aan de coronacrisis. "Een voorbeeld is dat honden niet meer gewend zijn geaaid te worden. Voor de coronacrisis werden puppy's contant geaaid en als ze opgegroeid zijn, zijn ze dat gewend. Dan trekken ze het baasje overal mee naartoe in de hoop te worden geaaid", legt hij uit. "Door de crisis zijn honden dat minder gewend."