Petitie

Marie-Thérèse heeft al een jaar concentratieproblemen door long covid

·Aangepast:
© EditieNLMarie-Thérèse heeft al een jaar concentratieproblemen door long covid
RTL

Vermoeidheid, concentratieproblemen en geheugenverlies: Marie-Thérèse Woltering uit Rotterdam loopt al een jaar met deze klachten na een coronabesmetting. Ze kan maximaal 1,5 uur per dag dingen doen en dan is de koek op. Ze is zoals ze dat noemen een longcovidpatiënt. Samen met lotgenoten pleit ze voor meer erkenning en onderzoek naar de gevolgen hiervan.

In maart vorig jaar liep Woltering een coronabesmetting op. Ze had twee weken milde klachten en werd één week hevig ziek door een reactie van haar eigen immuunsysteem. Ondanks dat ze niet naar het ziekenhuis hoefde duurt haar herstel inmiddels al ruim een jaar. De patiëntengroep Long COVID Nederland overhandigt morgen een petitie aan de Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Met de petitie wordt gepleit voor erkenning, onderzoek en multidisciplinaire behandeling van long covid. En dat is volgens Woltering hard nodig.

Jongeren met long covid vragen in video om begrip: 'Ze denken dat ik me aanstel'
Lees ook

Jongeren met long covid vragen in video om begrip: 'Ze denken dat ik me aanstel'

"Na mijn coronabesmetting voelde ik dat er iets niet goed zat", vertelt ze tegen EditieNL. "Ik kan niet meer vergaderen want ik kan gesprekken niet meer volgen. Ik kan informatie niet meer goed structureren en soms is mijn hoofd gewoon helemaal leeg."

Cognitieve klachten

Naast vermoeidheid heeft ze vooral cognitieve klachten en daar is volgens haar geen begrip en erkenning voor in de maatschappij. "Er wordt al heel lang geroepen dat er naar de gevolgen van long covid gekeken moet worden maar we blijven achterlopen. Er is totaal geen beleid en iedereen houdt z'n oogkleppen op."   

Langdurige klachten

Sinds de pandemie-uitbraak zijn in totaal 1,7 miljoen mensen in Nederland positief getest op corona. Naar schatting hebben daarvan 100.000 mensen langdurige klachten, waarvan bij 1000 gevallen de klachten al langer dan een jaar aanhouden. Deze mensen noemen ze longcovidpatiënten. 

Bron: patiëntengroep Long COVID Nederland

Longfysiotherapeut Robert Saarloos behandelt mensen met long covid. Ook hij erkent dat de huidige richtlijnen niet aansluiten op mensen met deze langdurige klachten.

"We herkennen wel een patroon bij patiënten met long covid", legt hij aan EditieNL uit. "Vermoeidheid staat altijd op één, deze patiënten zijn echt veel vermoeider dan normaal. We kijken als behandelaars eerst of we dat op kunnen lossen door de patiënt minder te laten werken of minder in het huishouden te laten doen." Volgens de fysiotherapeut is rust echt de allerbelangrijkste remedie.

"Voorheen probeerden we patiënten met langdurige klachten te helpen door ze te laten trainen en juist weer conditie te laten opbouwen. Maar nu weten we dat dat niet werkt. Rust is het enige wat helpt."

Longfysiotherapeut Robert Saarloos met een patiënt (niet de patiënt uit het verhaal) © EditieNL
Longfysiotherapeut Robert Saarloos met een patiënt (niet de patiënt uit het verhaal)

Een jaar later

Ook al weten ze uit de praktijk wel hoe ze om moeten gaan met longcovidpatiënten, toch is er nauwelijks écht onderzoek naar gedaan. Daar moet volgens hem verandering in komen.

"We hebben het altijd vooral gehad over patiënten die op de intensive care hebben gelegen en daarvan moeten herstellen. Maar dat is maar een kleine groep mensen. Er is een hele grote groep die niet heel ziek is geworden maar wel een jaar later nog steeds klachten heeft. En die groep is onderbelicht."

Lees meer over
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en SportCovid-19CoronabesmettingenCoronacrisis in NederlandEditie NL Link in bio