Kaj (26) heeft hersenletsel en klompvoeten, toch rent hij een marathon
Het leven van de Houtense Kaj van Diemen staat in het teken van uitdagingen. Hij leeft met niet-aangeboren hersenletsel, zijn rechterarm en -been zijn licht spastisch en hij heeft klompvoeten. Toch houdt dit hem allemaal niet tegen om te trainen voor de marathon van Berlijn.
Kaj was eigenlijk van plan vorig jaar al de marathon van Berlijn te rennen, maar deze ging door corona niet door. Dus probeert hij het dit jaar weer. "Ik ben het hele jaar door blijven trainen en ik zit nu qua training op de halve marathon", vertelt hij aan EditieNL. "Ik weet nog steeds niet of mijn lichaam de hele marathon aankan maar ik denk het wel."
Het lichaam van Kaj heeft zo z'n beperkingen. "De marathon van Berlijn is zowel fysiek als mentaal een uitdaging voor mij. Maar ik denk dat het fysieke gedeelte toch wel zwaarder weegt." Toch wil hij laten zien dat hij het kan. "Ik wil laten zien: als je iets wil en je staat erachter dan is alles mogelijk. Linksom of rechtsom. Daar wil ik graag aandacht voor vragen. En ook voor de klompvoet en het ongeboren hersenletsel dat ik heb."
'Hardlopen gaat beter dan wandelen'
Een marathon lopen met klompvoeten, is dat wel gezond? "Misschien klinkt het gek maar ik kan met mijn klompvoeten beter hardlopen dan wandelen", gaat Kaj verder. "Dat heeft ermee te maken dat ik minder lang de grond raak als ik ren. Mijn voeten zijn platter en minder lang dan de doorsnee voet, om het zo maar te zeggen." Kaj rent op gewone hardloopschoenen maar hij gaat wel elke maand naar de fysio om zijn voeten los te maken.
Klompvoeten
Per jaar worden er in Nederland ongeveer tweehonderd kinderen geboren met klompvoeten. Ongeveer de helft van deze kinderen heeft net als Kaj twee klompvoeten.
De precieze oorzaak van deze aandoening kan vaak niet achterhaald worden maar het kan te maken hebben met erfelijke bepaling, verstoring van de zenuwvoorziening in de voet, liggingsafwijking in de baarmoeder of neurologische aandoeningen zoals een open ruggetje.
Volgens Arnold Besselaar, kinderorthopedisch chirurg van het Máxima MC in Veldhoven, is het bijzonder dat Kaj een marathon gaat lopen. "Het overgrote merendeel van de kinderen die behandeld worden aan klompvoeten kan alles doen: lopen, rennen, springen, spelen. Maar je hebt wel minder spierkracht en evenwicht", legt hij aan EditieNL uit.
"Klompvoeten zijn eigenlijk klomponderbenen. Het onderbeen en de voeten zijn naar binnen gedraaid en de tenen wijzen spits naar beneden. De benen en voeten van kinderen die hiermee geboren worden hebben eigenlijk allemaal dezelfde vorm. Al is de een iets stijver dan de ander."
Profvoetballer
Doordat het weefsel van het onderbeen anders is hebben mensen met een klompvoet minder kracht in hun benen, dunnere kuiten en verminderde beweeglijkheid. "Natuurlijk is het zo dat als je iets wil, je het kan. Er is ook een Engelse profvoetballer met klompvoeten. Maar er zijn kinderen met anatomisch slechtere voeten waarbij het niet zou lukken."
Kaj hoopt in september de marathon van Berlijn te rennen.