Leden TeamNL besmet met corona: kun je veilig het vliegtuig in?
Drie sporters en één staflid uit het Nederlandse olympische team zijn positief getest op het coronavirus. Ze zaten bij elkaar in het KLM-vliegtuig naar Tokio. De teamleden beweren allemaal besmet te zijn geraakt in het vliegtuig of op de luchthaven. Kunnen we wel veilig in het vliegtuig stappen om op vakantie te gaan?
Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum heeft in samenwerking met het RIVM afgelopen juni onderzoek gedaan de besmettingskans in een vliegtuig. De conclusie? "Als er een besmet persoon aan boord is, bestaat de kans dat je het virus oploopt, maar die kans is heel klein", vertelt onderzoeker Rui Roosien van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum aan EditieNL.
Ventilatie
Dat komt door goede ventilatie. "Er wordt continu schone lucht van buiten aangezogen en de lucht van binnen wordt afgevoerd. Die verversingsgraad is veel hoger dan op kantoor of in een restaurant. Dat is de belangrijkste oorzaak."
Let wel: het onderzoek is uitgevoerd in juni, toen de besmettingscijfers een stuk gunstiger waren. "We hebben toen berekend dat bij een op de twintig vluchten ongeveer één besmet persoon aan boord was. Bereken je dat door naar nu, dan is dat bij de helft van de vluchten het geval", vertelt Erwin Duizer, onderzoeker van het RIVM, aan EditieNL.
Deltavariant
Bovendien is de deltavariant niet in het onderzoek meegenomen. "In ons onderzoek gaat het om de klassieke variant. We weten niet of mensen met de deltavariant meer virusdeeltjes verspreiden, dat zou goed mogelijk kunnen zijn. Dus ook daarbij wordt die besmettingskans groter", zegt Duizer.
Besmettingen TeamNL
De besmette leden van TeamNL zijn skateboardster Candy Jacobs, taekwondoka Reshmie Oogink, roeier Finn Florijn en een staflid van de roeiploeg. Zij reisden afgelopen zaterdag met vlucht KL861 van Schiphol naar Tokio. Een vlucht van maar liefst elf uur, met maximaal driehonderd man in het toestel. Nog tientallen andere Nederlandse sporters zaten aan boord, onder wie de hele tennisploeg, een paar wielrenners en de skateboarders.
Mondkapjes
Het dragen van mondkapjes is nog altijd verplicht in vliegtuigen. De onderzoekers gaan ervan uit dat mensen gemiddeld negentig procent van de vlucht hun mondkapje ophebben en dat draagt volgens hen ook bij aan de lage besmettingscijfers.
Maar volgens luchtvaartverslaggever Doron Sajet valt het aantal mondkapjesdragers tegen. "Ik ben gisteren teruggevlogen vanuit Bonaire en je ziet dat een groot deel van de passagiers de maskers niet goed draagt of gewoon niet eens op heeft", vertelt hij aan EditieNL.
Sajet denkt dat de lage besmettingscijfers vooral komen door het strenge testbeleid. Maar dat biedt nog geen garanties. "Op sommige vluchten zit je soms tien uur of langer naast elkaar. Dan wordt er ook gelopen en naar de wc gegaan. Bovendien biedt testen geen honderd procent zekerheid. Als een test 72 uur geldig is, kunnen mensen in de tussentijd gewoon nog naar de stad."