Gespreksonderwerp

'Heb jij je prikken al gehad'? Praten over vaccineren blijft lastig

·Aangepast:
© Beeld ter illustratie- Getty Images'Heb jij je prikken al gehad'? Praten over vaccineren blijft lastig
RTL

De vaccinatiegraad van mensen die volledig gevaccineerd zijn is op dit moment 59 procent. En dat terwijl het kabinet een dekking 85 van procent voor ogen heeft. Deze cijfers leggen meer druk op mensen die niet gevaccineerd zijn en dus wordt een gesprek hierover steeds belangrijker. Maar niet iedereen vindt het makkelijk om daar open over te praten.

"Ben jij al gevaccineerd?", grote kans dat je deze vraag al een keer gesteld of gekregen hebt. Het is een hele persoonlijke vraag waarvan het nu ineens heel normaal is geworden om hem te stellen. Maar een antwoord hierop kan voor flink wat discussie zorgen, dus niet iedereen zal zich erover willen uiten. 

Volgens hoogleraar psychologie Jan Derksen is het belangrijk dat er openheid is over dit thema. "Maar besef wel dat zo'n vraag consequenties kan hebben voor de relatie tussen collega's of vrienden. Het is namelijk een belangrijk thema voor mensen. Het gaat om ziekte en mogelijk de dood."

'Als je je niet wil laten vaccineren heeft dat consequenties voor je vakantie'
Lees ook

'Als je je niet wil laten vaccineren heeft dat consequenties voor je vakantie'

Gevaccineerden willen volgens hem uiteraard dat andere mensen zich ook laten vaccineren. Het gaat namelijk om de veiligheid. "Dan is het moeilijk wanneer iemand ervoor uitkomt dat hij niet gevaccineerd is." Toch is het volgens hem wel belangrijk om er open en eerlijk over te zijn. "Helderheid van communicatie is belangrijk. Je kunt eerlijk antwoord geven en als er dan wordt doorgevraagd antwoorden met: 'daar hoef ik niet op te reageren'."

Afstand houden

"Als je namelijk meteen al zegt dat je geen antwoord hoeft te geven dan denkt de ander misschien meteen dat je niet gevaccineerd bent. Door eerst antwoord te geven en daarna te zeggen dat je niet hoeft te reageren laat je aan de ander automatisch weten dat je afstand wil houden."

Die afstand kan wel lastig zijn wanneer het om goede vrienden gaat dan bij bijvoorbeeld collega's die wat verder van je af staan. "Als jij en je vrienden van mening verschillen kan het ingewikkeld worden. Maar je moet er dan toch mee leren leven."

Geheimenpsycholoog Andreas Wismeijer vergelijkt de situatie met het uitspreken van je politieke voorkeur. "Die bespreek je ook niet snel op het werk omdat als je je daarover uitspreekt je daar al snel aanstoot aan kunt geven."

Afwijzing

Toch vinden we het andersom ook vervelend wanneer iemand zich er niet over uitspreekt. "Dat komt omdat we dan het gevoel hebben dat er informatie bij ons wordt weggehouden terwijl we daar wel behoefte aan hebben. Als iemand het niet tegen je zegt voel je je afgewezen en dat is niet goed voor de vertrouwensband."

Volgens Wismeijer is de vraag wel belangrijk genoeg om hem toch te stellen. Het gaat immers om onze veiligheid. "Het wordt sowieso een ongemakkelijk gesprek."

Lees meer over
VaccinatieCoronavaccinLink in bio