Overlast

Schreeuwende meeuwen op je dak: 'Ik slaap al maanden slecht'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNL/iStockSchreeuwende meeuwen op je dak: 'Ik slaap al maanden slecht'
RTL

Meeuwen verkiezen steeds vaker de stad als broedplek. En dat kan voor de bewoners van die gebieden een ware nachtmerrie zijn. Zo ook voor Jan Schrassen uit Alkmaar. Schreeuwende meeuwen houden hem al maanden uit zijn slaap.

Volgens Sovon Vogelonderzoek trekken meeuwen vaker naar de stad om daar te broeden. Een probleem dat volgens Alkmaarder Jan Schrassen alleen maar erger en erger wordt. "Ik slaap al maanden slecht door meeuwen die hier op het dak een nest met jongen hebben", zegt hij tegen EditieNL.

Schrassen woont op de bovenste verdieping van een appartementencomplex en elke ochtend rond half zes wordt hij wakker van het gepiep en gekrijs. "De overlast begint in juni als de eieren uitkomen. De jonkies lopen de hele dag te piepen dat ze eten willen. Als ze een paar maanden oud zijn gaan ze leren vliegen en dat lukt niet altijd en dan komen ze op de grond. Dan gaan ze ook piepen."

Meeuwen willen altijd jouw eten, onderzoekers weten nu waarom
Lees ook

Meeuwen willen altijd jouw eten, onderzoekers weten nu waarom

Schrassen wordt er zo gek van dat hij geen raam meer open doet. "Ik heb hier constant de ramen en de deuren dicht, zelfs de luchtroosters heb ik afgesloten. Maar daar hoor ik nog steeds het gepiep er gekrijs door."

Etensresten in het gras

De jongen die in de nesten bij hem op het dak geboren worden keren als ze groter zijn weer terug naar hun geboorteplek. Dat houdt de overlast in stand. Ook zijn er buurtbewoners die – ondanks het advies van de gemeente om dit niet te doen – de meeuwen blijven voeren. "Ze gooien etensresten in het gras en daar komen dan twintig of dertig meeuwen op af."

Volgens ecoloog Roland-Jan Buijs is de overlast in de steden tegenwoordig groot omdat meeuwen uit hun oorspronkelijke broedgebieden wegtrekken. "Normaal broeden ze in de haven van bijvoorbeeld Rotterdam en Vlissingen. Maar door de komst van de vos trekken ze nu de steden in."

En in die steden is het goed vertoeven voor de meeuwen, want er is eten zat. "Meeuwen komen af op plaatsen waar het eten voor het grijpen ligt. Bij het Spui in Den Haag zit een Hema en er zijn daar meeuwen die dagelijks ijsjes en worstjes afpakken van mensen. Meeuwen zijn sterke gewoontedieren en vertrouwen op successen uit het verleden. Is het ze een keer gelukt om met een snoekduik een worst te grijpen? Dan blijven ze dat doen op dezelfde plek."

Broedplekken

Volgens Buijs is het belangrijk dat er op plekken buiten de stad plekken geschikt worden gemaakt voor meeuwen om te broeden. "Maak op een bedrijventerrein de daken van een loodsen groen en geschikt voor meeuwen, aan de rand van de stad waar niemand er last van heeft. Het zijn hele mooie beesten, maar snap dat het geluid mensen tot waanzin kan drijven."

Jan Schrassen hoopt dat de meeuwen van de lijst met beschermde dieren worden gehaald. "Zodat we de eieren weg kunnen halen."

Totdat er een oplossing is gevonden moet Schrassen nog even volhouden. Eind augustus is het broedseizoen voorbij en zullen de meeuwen uitvliegen en op ontdekkingstocht gaan. Tot ze in het voorjaar weer terug komen.

Lees meer over
Editie NL Link in bio