Jaarlijks 136.000 dieren

Zeehond verstrikt in visnet: is afbreekbaar touw de oplossing?

·Aangepast:
© EditieNLZeehond verstrikt in visnet: is afbreekbaar touw de oplossing?
RTL

Dierverzorgers van Ecomare hebben maandagochtend op Texel een zeehond bevrijd die verstrikt was geraakt in een visnet. Het dier had ernstige verwondingen. Hoe voorkomen we dat meer zeedieren verstrikt raken in visnetten? 

Het dier, dat Nylon is genoemd, was vast komen te zitten in een losgeraakt visnet van nylon, draad en touw. Zijn bek is ernstig beschadigd. "Het gaat naar omstandigheden goed", vertelt Frouke Fey van Ecomare aan EditieNL. "Met zijn flippers scheurt hij de vis in kleine stukjes, omdat hij dat nog niet met zijn bek kan. Dat doet nog zeer. Maar het is een goed teken dat hij zelfstandig eet."

Spooknetten

Nylon is lang niet de enige zeehond die vast is komen te zitten in losgeraakte netten, ook wel spooknetten genoemd. Jaarlijks raken zeker 136.000 zeehonden, zeeleeuwen en grote walvissoorten verstrikt in vistuig dat in zee zwerft. Dat blijkt uit cijfers van World Animal Protection. "Het gaat vaak om ernstige verwondingen. Erg naar om te zien."

Jonge zeehond verstrikt in net: 'Mondhoeken waren uitgescheurd'
Lees ook

Jonge zeehond verstrikt in net: 'Mondhoeken waren uitgescheurd'

Directeur Anneke Schrama van Ecomare vult aan: "Vissers moeten zich ervan bewust zijn dat ze goed op hun netten moeten letten. En niet zomaar hun netten overboord gooien. Het is een kwestie van opletten."

Afbreekbaar

Het bedrijf Senbis Polymer Innovations BV. werkt aan een oplossing: biologisch afbreekbare touwen om aan visnetten te maken. "Veel touwen zijn gemaakt van pluis, maar wij hebben een biologisch afbreekbare variant gemaakt, zodat ze niet in zee blijven slingeren. Bacteriën en schimmels kunnen dit soort bioplastics afbreken", legt directeur Gerard Nijhoving uit aan EditieNL.

Het gaat dus alleen om het touw dat aan de visnetten zit. "Het heeft geen zin om hele netten van biologisch afbreekbaar materiaal te maken, want dan gaan ze tijdens het gebruik al schimmelen en lossen ze op."

Prijzig

De biologisch afbreekbare touwen worden nog niet gebruikt door vissers in Nederland. "Het is nog te duur voor hen. Vissers zullen gesubsidieerd moeten worden om dit te gaan gebruiken. Anders willen ze er nog niet aan. Gelukkig worden dit soort duurzame initiatieven vanuit de overheid en ook vanuit de EU steeds meer gestimuleerd. We verwachten dat er de komende jaren meer op ingezet gaat worden."

Oplossingen

Volgens het WWF zijn er vijf manieren om te voorkomen dat minder zeedieren verstrikt raken in visnetten:

  • Vislijnen moeten beter herleidbaar zijn met tags of zonnereflectoren, zodat vissers de vislijnen weer makkelijk en snel terug aan boord kunnen halen.
  • Visnetten en lijnen moeten van biologisch afbreekbaar materiaal worden gemaakt zodat ze geen schade kunnen aanrichten.
  • Visnetten moeten van recyclebaar materiaal gemaakt worden, waar weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden. Dan is het de moeite waard om ze op te duiken.
  • Opruimen van spookvisnetten en -lijnen die al in zee terecht zijn gekomen.
  • Vissers moeten leren hoe ze dieren veilig moeten bevrijden.
Lees meer over
EcomareEditie NL Link in bioRecyclingDuurzaamheidVisserijNatuur & MilieuDieren