Monogame relatie

Homoseksuele Simon mag eindelijk bloed doneren: 'Ik wilde het al jaren'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLHomoseksuele Simon mag eindelijk bloed doneren: 'Ik wilde het al jaren'
RTL

Het is een historische dag voor homo- en biseksuele mannen in ons land. Vanaf vandaag mogen ook zij, als ze een monogame relatie hebben, bloed doneren. Voorheen mocht dat alleen als ze daarvoor vier maanden geen seks hadden gehad.

"Eindelijk kan het. Mijn moeder doneert al jaren lang en deelde altijd op social media dat er donors gezocht werden. Maar ik kon nooit, omdat ik op mannen val", zegt Simon Timmerman. "Ik wilde wel, maar ik mocht niet. Het is gewoon discriminatie."

Simon is ontzettend blij dat hij vanaf vandaag dus ook gewoon bloed mag doneren. Hij ging vandaag dan ook meteen naar de Sanquin Bloedbank. "Ik wil doneren omdat ik een gezond lichaam heb en ik mijn bloed nu niet nodig heb, en anderen graag wil helpen", aldus Simon. "Ik had het al jaren geleden willen doen en ik ben blij dat na zoveel gedoe en gesteggel het nu wel mogelijk is. Daar word ik wel gelukkig van."

Mannen die seks hebben met één andere man mogen straks bloeddonor worden
Lees ook

Mannen die seks hebben met één andere man mogen straks bloeddonor worden

Als het aan Simon ligt is het een stap in de goede richting, maar zijn we er nog niet. "Het zou beter zijn als het helemaal gelijk is aan hetero's. Ik ben in een relatie met een man en daarom mag het, maar dat zou geen criterium moeten zijn. Check gewoon op onveilige seks."

Individuele inschatting

De discussie of mannen die seks hebben met mannen bloed mogen doneren, speelt al jaren. In verschillende stappen is er in die tijd al wat veranderd in het beleid. Zo mogen mannen die seks hebben met mannen sinds een aantal jaar wel bloed doneren, als ze vier maanden lang geen seksueel contact hebben gehad. Die uitsteltermijn was daarvoor zelfs twaalf maanden.

"Dat is omdat bloedoverdraagbare infecties zoals hepatitis, HIV en syfilis in Nederland tot meer dan 100 keer vaker voorkomen onder mannen die seks hebben met mannen, dan onder mannen die alleen heteroseksueel contact hebben", zegt Marloes Metaal van Sanquin Bloedbank. De termijn van vier maanden heeft ermee te maken dat het even duurt voordat een infectie te detecteren is. "Een donor kan in die periode wel al besmet zijn en de ziekte doorgeven, maar onze testapparatuur haalt de ziekte er dan nog niet uit."

In Engeland mochten homo- en biseksuele mannen vanaf begin deze zomer bloed doneren, mits ze lang genoeg een vaste relatie hebben. Maar in Spanje is het vanaf 2005 al mogelijk zonder extra vereisten en Italië was in 2001 één van de eerste Europese landen waar bloeddonatie voor deze groep zonder extra eisen mogelijk werd.

Sanquin heeft na onderzoek geconcludeerd dat het risico op overdraagbare infecties bij bloeddonatie van homoseksuele mannen in een monogame relatie minimaal is en gaat daarom deze nieuwe regels hanteren. "We willen van een risicogroepenbenadering naar een individuele risico-inschatting."

Acceptatie

Een goede stap vooruit dus. Maar ondertussen scoort Nederland wel slechter op de ranglijst van acceptatie van homoseksualiteit. Dat komt volgens hoogleraar sociale wetenschappen John de Wit van de Universiteit Utrecht echter niet doordat we ook echt achteruit gaan op dat vlak. "Wij gaan omlaag omdat andere landen vooruit gaan. Wel blijven we achter op het gebied van transgenderrechten en acceptatie."

Toch gaan we wel de goede kant op. "Er komt ook steeds meer aandacht voor de kanten die niet goed gaan. En dat zie je in het dagelijks leven toch nog veel voor mensen in die gemeenschap. Er is nog veel winst te behalen op het gebied van de transmensen." Ook de positie van biseksuelen kan volgens hem beter. "Die ervaren toch vaak dat ze tussen wal en schip vallen."

Lees meer over
Sanquin BloedbankBloeddonatieHomoseksualiteitSOAEditie NL Link in bio