Vaccintwijfelaars overhalen

Weerstand tegen coronapas: 'Dan maar niet uit eten'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLWeerstand tegen coronapas: 'Dan maar niet uit eten'
RTL

Een coronatoegangsbewijs tonen als je naar het restaurant, theater of de bioscoop wil. Volgens Haagse bronnen wordt die nieuwe maatregel 25 september ingevoerd. Het demissionair kabinet lijkt hiermee vaccintwijfelaars over de streep te willen trekken en dat leidt tot veel kritiek. "Ik snap het als je je voor je gezondheid laat vaccineren, maar ik vind niet dat je het moet doen zodat je weer kan reizen of uit eten kan gaan."

Volgens demissionair minister De Jonge wordt de coronapas ingevoerd om de zorg te ontlasten en is een hogere vaccinatiegraad een neveneffect. Politiek verslaggever Frits Wester denkt daarentegen dat ook zeker meespeelt dat vaccintwijfelaars zich door deze maatregel zullen laten overhalen om ook een prik te halen.

"Ik vind het wel frappant dat iedereen behalve Kaag tijdens het verkiezingsdebat zei dat gevaccineerden niet meer vrijheden moesten krijgen. Als je nu naar de praktijk kijkt, mogen mensen die zich niet laten vaccineren of testen niet hetzelfde als zij die dat wel doen", zegt Wester tegen EditieNL.

Horeca boos over plannen kabinet corona check-app en nachtsluiting
Lees ook

Horeca boos over plannen kabinet corona check-app en nachtsluiting

En dat voelt voor sommige mensen toch als een indirecte vaccinatieplicht. "De Jonge noemt als tegenargument dat vaccineren niet verplicht is, omdat je je ook gewoon kan laten testen. Maar ja, wie wil er nou elk weekend zo'n wattenstaaf in zijn neus?", aldus Wester.

'Dan maar niet uit eten'

Of mensen zich vanwege de nieuwe maatregel over de streep laten trekken om toch een vaccinatie te halen, is nog de vraag. Bij sommige mensen werken de plannen juist averechts. Maxime voelt bijvoorbeeld juist meer weerstand sinds het nieuws over de coronapas.

Ze begrijpt dat mensen zich laten vaccineren, maar wil zelf liever wachten en wordt erg boos van de plannen met het toegangsbewijs. "Ik vind dat je zo een verdeelde samenleving creëert. Niet-gevaccineerden kunnen nergens meer naartoe, behalve als je je steeds laat testen maar dat lijkt me ook niet ideaal." En daardoor voelt het voor Maxime toch als dwang. "Ik snap het als je je voor je gezondheid laat vaccineren. Maar ik vind niet dat je het moet doen zodat je weer kan reizen of uit eten kan gaan. Tja, dan ga ik maar niet uit eten."

De maatregel werd in andere landen al eerder ingevoerd, waaronder in Frankrijk. Ook daar zorgde het voor een storm aan kritiek. "In het begin waren hier grote protesten", vertelt Frankrijk-correspondent Eveline Bijlsma. "Er waren meer dan 100.000 mensen op de been om te protesteren tegen de regel." Inmiddels is het volgens haar redelijk bekoeld in het land.

"De dag na de aankondiging van het kabinet in Frankrijk, op 12 juli, werden er 1,7 miljoen afspraken gemaakt om een prik te zetten", vertelt Bijlsma. Ook wordt het daar binnenkort verplicht voor zorgpersoneel om gevaccineerd te zijn. "En vanaf 15 oktober zijn coronatesten in Frankrijk niet meer gratis. Het wordt de Franse bevolking dus steeds lastiger gemaakt."

Coronapas vanaf 25 september

Volgens ingewijden zullen Mark Rutte en Huge de Jonge morgen tijdens een persconferentie bekend maken dat de coronapas vanaf 25 september wordt ingevoerd in de horeca en culturele sector. Iedereen boven de 13 jaar moet dan een coronatoegangsbewijs tonen, wat inhoudt dat je gevaccineerd, getest of hersteld bent.

Lees meer over
CoronaCheckCoronamaatregelenEditie NL Link in bio