'Niet in harmonie met omgeving'

Bewoners Leeuwarden boos om fuchsia afvalbakken: 'Het triggert'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLBewoners Leeuwarden boos om fuchsia afvalbakken: 'Het triggert'
RTL

Bewoners in Leeuwarden hebben nieuwe afvalcontainers gekregen van de gemeente, maar daar is niet iedereen blij mee. De kleppen van die containers zijn namelijk fuchsia. Sommigen vinden de paarsrode kleur zelfs zo erg dat ze er groen overheen spuiten, met het risico dat de bak dan niet meer geleegd wordt. Is die felle klep nou echt zo erg?

De bewoners in Leeuwarden kregen de afvalbakken om ze bewust te maken van de hoeveelheid afval die ze in de bak gooien. Daarnaast krijgt de container een nieuwe functie: per 1 januari gaan de bewoners per kilo afval betalen. 

'Te heftig'

Bewoner Martin de Witte heeft zo'n nieuwe afvalcontainer. "De afvalbak staat bij ons in de voortuin, en we hebben een heel oud huis uit 1918", zegt hij tegen EditieNL. "We komen er heel de dag langs en dan is zo'n signaalkleur wel een beetje te heftig."

Dit is de nieuwe kleur van het jaar 2022: Bright Skies
Lees ook

Dit is de nieuwe kleur van het jaar 2022: Bright Skies

Inmiddels heeft De Witte zijn container groen gespoten. "Als-ie geel of blauw was geweest, had ik gedacht: prima. Maar deze kleur triggert echt heel erg", vertelt hij. De keuze om de container groen te maken was voor De Witte dan ook makkelijk, maar niet iedereen durft het. "Andere bewoners vinden het spannend om de containers over te spuiten, want ze zijn bang dat die dan niet meer worden opgehaald."

Kleur is emotioneel

Kleurenspecialist Marijke van Loon begrijpt dat de bewoners de felle containerkleppen storend vinden. Volgens haar is niets zo emotioneel als kleur. "Groen is een natuurlijke kleur die wegvalt in de omgeving, maar fuchsia niet", legt ze uit. "Je krijgt nu allemaal roze focuspunten in de wijk en dat is heel vervelend."

© EditieNL

Zelf is Van Loon ook veel bezig met kleur in wijken: als een wijk wordt opgeknapt denkt zij na over het kleurgebruik. Daar komt veel bij kijken. "Kleur moet je zien als visueel geluid. Vergelijk het met iemand die vals zingt en iemand die zuiver zingt", zegt ze. "Ik zorg dat de kleuren in harmonie zijn. Iets wat harmonisch is heeft een lange acceptatiegraad, mensen vinden het prettig op de lange termijn."

Fuchsia is dus niet in harmonie met de omgeving. "Dat heeft een kortdurende acceptatiegraad", zegt Van Loon. "Mensen kunnen er niet lang tegenaan kijken en worden daar op den duur ongelukkiger van in hun buurt of wijk."

Reactie van afvalverwerker Omrin

Inmiddels heeft de afvalverwerker die de containers plaatste gereageerd: "We kozen voor paars omdat deze kleur nog beschikbaar was. Het is ook de kleur van passie, de passie voor kringloop! Het gaat ons vooral om wat er onder het deksel gebeurt, dus wat er in de container gaat en dat mensen daar bewust van zijn. De paarse kleur is ongewoon, maar smaken verschillen en de boodschap is duidelijk: samen voor een schone en duurzame wereld."

Lees meer over
AfvalEditie NL Link in bioLeeuwarden