Geluidsoverlast

Steiler landen tegen geluidsoverlast: 'Alsof je vliegtuig neerstort'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLSteiler landen tegen geluidsoverlast: 'Alsof je vliegtuig neerstort'
RTL

Een andere manier van landen zou de geluidoverlast van vliegtuigen voor omwonenden kunnen verminderen. Op Twente Airport loopt nu een proef waarbij gekeken wordt of er minder geluidshinder is als een vliegtuig de landingsbaan steiler benadert. "Passagiers voelen het wel."

Bij een steilere landing kan de daling van een vliegtuig later worden ingezet. Uit het onderzoek moet blijken of dat daadwerkelijk tot minder geluidshinder leidt. Ook wordt gekeken of er hierdoor meer vliegtuigen na elkaar kunnen landen.

De hoek waarin een vliegtuig normaal gesproken daalt is zo'n drie graden, maar kan wel vier tot vijf graden worden. De piloot moet dan met andere dingen rekening houden dan normaal, zoals de snelheid en het afremmen. "In principe ben je voor alles getraind, dus dit zou je ook moeten kunnen", vertelt piloot Lavignia Vlug. "Maar het zal even wennen zijn. Het is niet per se gevaarlijker, maar wel minder comfortabel. Je duikt toch meer naar voren."

Gevoel van neerstorten

Er zijn al plekken in de wereld waar steiler wordt gevlogen. "Bijvoorbeeld in de Alpen, of op London City Airport waar je met 5,5 graad moet landen." Daar gebeurt dat ook om de geluidsoverlast te beperken. Passagiers merken wel iets van zo'n landing. "Je zakt sneller naar beneden, dus het zal iets oncomfortabeler zijn voor je oren. Maar de druk in het vliegtuig wordt goed geregeld, dat gaat allemaal automatisch", vertelt Vlug. "Op plekken waar de landingsbanen korter zijn, zal er harder moeten worden afgeremd en zal de tik op het asfalt daardoor wat harder zijn."

Varkens moeten vogels Schiphol wegjagen: 'Gevaar voor vliegtuigen'
Lees ook

Varkens moeten vogels Schiphol wegjagen: 'Gevaar voor vliegtuigen'

Luchtvaartdeskundige Joris Melkert vult aan: "Bij zo'n steile landing als op London City Airport krijg je echt het gevoel dat je aan het neerstorten bent. Je gaat echt harder naar beneden."

Verder van de huizen af

Hij is ervan overtuigd dat dit inderdaad helpt tegen geluidsoverlast. Het zit 'm volgens Melkert vooral in het vergroten van de afstand van het vliegtuig tot de huizen. "Doordat ze steiler landen, gaan ze hoger over de huizen heen en dat scheelt. Ze komen ook verder op de landingsbaan terecht en dan ben je verder van de huizen af." Hij vindt de proef dan ook een goed idee. "We weten dat de luchtvaart overlast veroorzaakt en we moeten er alles aan doen om dat te minimaliseren."

Wel denkt hij dat het goed is om de piloten hier extra op te gaan trainen. "Landingen zijn statistisch gezien de gevaarlijkste fase van een vlucht. Je moet hier wel mee oefenen."

Lees meer over
VliegtuigGeluidshinderEditie NL Link in bioVliegveld