Boodschappen zijn duurder: zo kun je toch besparen
Bier, frisdrank, schoonmaakmiddelen of voedsel in blik. Het is een greep uit de producten waar je tegenwoordig een stuk meer voor betaalt. Boodschappen zijn dit jaar namelijk fors duurder geworden, blijkt uit een inventarisatie van marktonderzoeker Gfk. Waar komt de stijging door en wat kun je als consument doen om te besparen?
De prijsstijging komt volgens econoom Sebastiaan Schreijen van de Rabobank door een heleboel verschillende dingen. Zo zijn grondstoffen zoals granen en suikers flink in prijs omhoog gegaan. "Dat geldt ook voor de energieprijzen. Alles wat in kassen wordt geteeld, wordt duurder. En ook brood dat in grote ovens wordt bereid, hakt de energieprijs er flink in", zegt Schreijen tegen EditieNL.
"Daarnaast stijgt de vraag, want de economie herstelt, terwijl het aanbod in grondstoffen minder wordt", vervolgt de econoom. En er speelt meer: "De transportkosten zijn ook flink gestegen want er is een tekort aan containers en vrachtwagenchauffeurs."
In de knel
Consumenten kunnen de komende maanden nog meer merken dat boodschappen duurder worden. "We horen al dat heel wat producenten in onderhandeling zijn met supermarkten over flinke prijsverhogingen", legt Schreijen uit. "Het kan haast niet anders dat supermarkten dat voor een groot deel gaan doorzetten."
Niet iedereen zal hierdoor meteen in de knel komen, denkt Max Vermeer van het Nibud. "Niet zoals bijvoorbeeld de energierekening die gelijk met honderden euro's omhoog kan gaan", zegt hij tegen EditieNL. "Maar er zijn natuurlijk heel veel mensen die moeite hebben met rondkomen en elk dubbeltje moeten omdraaien. Voor hen kunnen duurdere boodschappen wel degelijk verschil maken en ervoor zorgen dat ze nog verder financieel in de problemen komen."
Tips
Het Nibud heeft nog wel wat tips om dat te voorkomen. "Ga naar de markt, daar kan je vaak goedkopere producten vinden zoals brood, groente, fruit en verzorgingsproducten", adviseert Vermeer. "Let bovendien goed op de aanbiedingen. Er zijn veel verschillende supermarkten met verschillende aanbiedingen die groot verschil kunnen maken."
Het kost misschien meer tijd, maar door naar drie supermarkten te gaan kun je volgens hem echt besparen. Ook zit er veel verschil in prijs tussen A-merken en andere producten. "Dure merken staan op ooghoogte, dus vermijd die", geeft Vermeer als tip. "Tot slot: maak een boodschappenlijst en doe niet elke dag boodschappen. Zorg dat je contant geld meeneemt, want dan heb je echt een limiet."