Meer complicaties na fillers: 'Er vormden keiharde bergen onder mijn ogen'
We vullen onze rimpels en lippen steeds vaker op met fillers. Maar dat is niet zonder risico's, zo waarschuwen cosmetisch artsen. Niet iedereen die de behandeling uitvoert, is namelijk gespecialiseerd in het inspuiten van fillers. Dat maakt de kans op complicaties een stuk groter. "Ik heb er geestelijke problemen door gehad."
Tussen 2016 en 2019 is het aantal fillerbehandelingen met 17,5 procent toegenomen. Maar het gaat ook vaker mis. Dat blijkt uit het onderzoek waarop cosmetisch arts Tom Decates promoveert aan de Erasmus Universiteit.
Maria kan erover meepraten. "Ik heb een aantal jaar geleden fillers laten zetten bij een arts die cosmetisch erkend was. Eigenlijk ging ik voor een ooglidcorrectie, maar van een arts hoorde ik dat ik ook fillers kon proberen."
Zo kwam ze bij een collega van de arts terecht. "Ze was heel vriendelijk en zei dat ze mijn ogen weer mooi kon maken, zodat het niet operatief hoefde", zegt ze. Sharon koos ervoor om het te proberen.
'Niet hygiënisch'
Het leek even goed te gaan, maar na een maand nam het effect van de fillers van Sharon al af. Ze belde de arts weer op. "Die zei dat ik een touch-up nodig had, dus toen ben ik teruggegaan. Maar het was niet hygiënisch in de salon. De arts gebruikte handschoenen die ze uit haar tas haalde", vertelt ze. "Zo heb ik een infectie opgelopen. Precies op de twee plekken die ik had opgespoten, kreeg ik ontstekingen. Het werd keihard, ik kreeg bergen onder mijn ogen."
Om de ontstekingen te verhelpen kreeg Sharon antibiotica voorgeschreven. "Dat werkte niet, dus daarna kreeg ik prednison." Sharon hoopt dat mensen goed nadenken over een fillerbehandeling. "Bij mij is er onzorgvuldig mee omgegaan. Ik heb er geestelijk problemen van gehad."
Complicaties
Complicaties die volgens cosmetisch arts Tom Decates kunnen optreden na een fillerbehandeling bij een niet-deskundige:
- Het bloedvat kan worden afgesloten. Dan sterft de huid af.
- Als er te veel filler ingespoten wordt, reageert het afweersysteem overdreven en ontstaat er een ontsteking.
- Als er slecht schoongemaakt wordt, gaat er een bacterie mee naar binnen en ontstaat er een ontsteking.
- Bij sommige klinieken kun je elke drie maanden fillers in laten spuiten, waardoor die onder druk komt te staan.
Kappers en schoonheidsspecialisten
Dermatoloog Jonathan Kadouch merkt veel van de populariteit van fillers. Het is erg druk in zijn praktijk. "Op zich is het niet erg dat fillerbehandelingen steeds populairder worden, maar wel dat het vaak gebeurt bij praktijken met niet-gespecialiseerde mensen", zegt hij. "Bijvoorbeeld bij kappers en schoonheidsspecialisten, maar ook bij dokters. Als je basisarts bent, ben je bevoegd om behandelingen uit te voeren."
Kadouch injecteert niet alleen fillers, maar voert ook andere cosmetische behandelingen uit. Daarnaast werkt hij tijdens een speciaal complicatiespreekuur voor mensen met fillers in het Erasmus MC in Rotterdam. Daar komen volgens hem jaarlijks 500 mensen met problemen door fillers. Kadouch ziet het veel misgaan in startende klinieken. "Je moet er altijd over nadenken waarom je zo weinig betaalt voor zo'n behandeling."