Onderzoek van immunologen

Immuunsysteem voorbereiden op nieuwe pandemie: 'Lockdown voorkomen'

·Aangepast:
© EditieNLImmuunsysteem voorbereiden op nieuwe pandemie: 'Lockdown voorkomen'
RTL

We mogen weer dansen in de club en mondkapjes zijn niet meer nodig. Corona lijkt bijna verleden tijd. Toch maakt een groep immunologen zich nog zorgen. Zij vinden dat we juist nu ons immuunsysteem moeten voorbereiden op een mogelijk volgende pandemie, zodat we een nieuwe lockdown kunnen voorkomen. Maar hoe doe je dat?

Je immuunsysteem zorgt ervoor dat je lichaam zich kan verdedigen tegen allerlei soorten virussen. Omdat er volgens immunologen altijd kans is op een nieuwe pandemie, wordt het tijd dat we meer aandacht besteden aan ons immuunsysteem. "Je weet nooit wat er nog gaat komen. Daarom is het goed om juist nu bewustwording te creëren over het belang van een gezond immuunsysteem", zegt Anje te Velde, immunoloog bij het Amsterdam UMC .

Daarom gaat een groep immunologen onderzoek doen naar immuunsystemen om te zien hoe verschillende mensen reageren op virussen. "Zo weten we welke mensen vatbaarder zijn en waardoor dat komt. Dan hoeft bij een pandemie niet de hele bevolking in lockdown, maar kunnen mensen fysiek geholpen worden waar nodig", legt Te Velde uit.

Immuunfitness

Om te weten of je immuunsysteem gezond is, moet gekeken worden naar de immuunfitness. Dat is het vermogen van je lichaam om goed te reageren op een virus of bacterie. "We weten uit de coronapandemie al dat sommige mensen wel immuunfit zijn en anderen niet. Bij mensen die minder immuunfit zijn heeft de vaccinatie bijvoorbeeld niet gewerkt." Hun immuunsysteem was dan niet fit genoeg om zich voor te bereiden op zo'n virus."

Zo werkt je immuunsysteem (en dit kun je er zelf aan doen)
Lees ook

Zo werkt je immuunsysteem (en dit kun je er zelf aan doen)

Volgens de immunologen is het ook belangrijk om te kijken naar een gezonde levensstijl en de invloed daarvan op je immuunfitness. Daarbij gaat het volgens Te Velden om gezond eten, bewegen en het beperken van stress. "Als je van alles een beetje doet, ben je al goed op weg."

Wekker

Volgens leefstijl – en vitaliteitscoach Martine Sturm is vooral het beperken van stress erg lastig, wat dus een slechte invloed heeft op het immuunsysteem. "Stress is een grote boosdoener. Al eet je nog zo gezond, maar sta je bol van de stress, wordt je immuunsysteem niet gezonder", zegt Sturm tegen EditieNL.

Volgens leefstijl – en vitaliteitscoach Martine Sturm © EditieNL
Volgens leefstijl – en vitaliteitscoach Martine Sturm

Stress verminderen kan bijvoorbeeld door een vast slaapritme te ontwikkelen met zeven tot acht uur slaap per nacht. "Je wekker is eigenlijk het eerste stressmoment van de dag. Door een vast ritme te creëren wordt je voor de wekker wakker en heb je dat stressmoment niet", legt Sturm uit.

Gezond leven

Verder hebben beweging, voeding en verbinding veel invloed op je gezondheid. Maar hoe je daarmee je gezondheid concreet verbetert, is voor iedereen verschillend. "Elk lichaam is anders. Zo zijn er mensen die hun hele leven roken en heel oud worden, terwijl anderen er ziek van worden", zegt Sturm. 

Maar de basis is volgens de leefstijlcoach om iedere dag te wandelen of drie keer per week intensief te sporten. Ook zou het belangrijk zijn om gevarieerd te eten, geraffineerde koolhydraten als brood en pasta's wat vaker te laten staan en minder te roken en alcohol te drinken.

Lees meer over
Editie NL Link in bioGezond levenGezondheidVirusziekteCoronavirusCoronavaccinWetenschappelijk onderzoekVoedingSport