Mentholfilters

Nooit meer roken met een smaakje? RIVM raadt verkoop smaakaccessoires af

·Aangepast:
© EditieNL Nooit meer roken met een smaakje? RIVM raadt verkoop smaakaccessoires af
RTL

Een filter met een smaakje waardoor je van een gewone sigaret tóch een mentholsigaret kunt maken: het Ministerie van Volksgezondheid en het RIVM zijn niet blij met dit soort producten. Er wordt gekeken naar een mogelijk verbod hierop. In de tussentijd wordt de verkoop en promotie ervan ontmoedigd. Mentholsigaretten zijn sinds 2020 verboden. Toch zijn er genoeg snufjes op de markt die ervoor zorgen dat rokers tóch menthol kunnen roken.

Bij Tabakswinkel D.G van Vreumingen in Gouda kun je het zo gek niet verzinnen of het is te koop. "We hebben vloeistof die je over je sigaretten kunt druppelen maar ook smaaksteentjes die je in je pakje sigaretten stopt", zegt eigenaar Marco van der Horst tegen EditieNL. "En ook smaakkaartjes voor in de pakjes en filters met mentholsmaak voor mensen die zelf sigaretten rollen. Er is echt van alles en er wordt steeds weer wat nieuws verzonnen. Er is veel vraag naar."

Jennifer stopt woensdag 'gedwongen' met roken door verbod op mentholsigaret
Lees ook

Jennifer stopt woensdag 'gedwongen' met roken door verbod op mentholsigaret

Het RIVM deed onderzoek naar dit soort smaakaccessoires. "Er is een hele grote variëteit beschikbaar, je kunt dan denken aan sprays voor over de sigaretten of capsules voor in de filters", legt onderzoeker Reinskje Talhout van het RIVM uit. "Dit soort producten maakt tabaksproducten aantrekkelijker om te gebruiken en het beleid is er juist op gericht om tabaksgebruik te ontmoedigen."

Opkomst smaakversterkers

Dit soort producten wordt volgens Talhout het meest gekocht door jongvolwassenen. Juist de smaak die wordt toegevoegd maakt roken aantrekkelijk. "Dit is ook de reden waarom mentholsigaretten verboden zijn." Mentholsigaretten zijn nu twee jaar niet meer te koop. "We zagen na het verbod een enorme opkomst van dit soort smaakversterkers. De tabaksindustrie heeft daar denk ik een gat in de markt gezien."

Het RIVM raadt nu aan om de verkoop en promotie van dit soort producten aan banden te leggen. "Op dit moment vallen ze namelijk nog niet onder de tabakswet. Het is aan het Ministerie van Volksgezondheid om deze producten eventueel te verbieden." Het Ministerie werkt wel aan een verbod op e-sigaretten met een smaakje. "Deze worden per 2023 verboden. Ons advies is om smaakaccessoires ook in die wet op te nemen."

Dat er na een verbod op een verslavend product meteen middelen op de markt komen om toch in die behoefte te voorzien is volgens Esther Croes van het Trimbos-instituut niet gek. "Je ziet dat de industrie allerlei manieren verzint om de regels te omzeilen." Nicotinezakjes – ook wel snus genoemd – zijn hiervan een goed voorbeeld. "Die vallen niet onder de tabakswet omdat er geen tabak in zit."

"De wetten worden reactief gemaakt", gaat ze verder. Iets komt eerst op de markt voordat het verboden kan worden. "Om dit te veranderen is er gelukkig al een stap gezet. Nu is er ook een tabaks- en rookwarenwet. Dus ook producten die je rookt zonder tabak kunnen onder deze wet vallen."

Dit gebeurt niet alleen met tabaksproducten maar ook met bijvoorbeeld designerdrugs. "Eerst moest elke nieuwe drug apart verboden worden. Nu kunnen hele drugsgroepen verboden worden."

Een dergelijke overkoepelende wet zou volgens haar voor smaaksigaretten ook kunnen werken. "Het ministerie is nu bijvoorbeeld bezig met een verbod op smaakjes in e-sigaretten. Maar je kunt er vergif op innemen dat er weer iets wordt verzonnen om die wet te omzeilen."

'Ik verkoop kwaliteit'

Dat is ook de precies de reden waarom producent van smaakballetjes en smaakkaartjes Aroma King denkt dat verbieden geen zin heeft. "De vraag blijft", laat een woordvoerder weten. "Als het hier verboden wordt gaan mensen het ergens anders vandaan halen, via AliExpress bijvoorbeeld. Dan weet je helemaal niet wat je in huis haalt. Ik weet wat ik verkoop: kwaliteit."

Verbod?

Het Ministerie van Volksgezondheid laat in een reactie weten de zorgen van het RIVM te delen en gaat onderzoeken wat ze tegen deze smaakaccessoires kunnen doen. Of dat een verbod gaat zijn of niet is nog niet duidelijk.