Politie komt niet in actie bij geluidsoverlast: 'Burenruzies kunnen verergeren'
Wie last heeft van een rumoerig feestje of luide verbouwing bij de buren, hoeft niet meer te rekenen op de politie. De vier grote politiebonden roepen agenten op om vanaf vandaag alle meldingen van geluidsoverlast links te laten liggen. Dit hoort bij een actieprotest van de politie voor een betere CAO. De Nederlandse Stichting Geluidshinder denkt dat hiermee het welzijn van mensen in gevaar komt.
De politie voert sinds december het actietraject 'Van kwaad tot erger' om aandacht te vragen voor een betere CAO bij het kabinet. Daarin zijn al verschillende protestacties georganiseerd, zoals geen openstaande boetes innen en zeer terughoudend zijn met het uitschrijven van bekeuringen. Niet ingaan op meldingen van geluidsoverlast is de volgende actie waarmee de politie druk wil opvoeren bij het kabinet.
"De politieagenten geven aan dat er veel meldingen binnenkomen van geluidsoverlast. Die kosten veel tijd en mankracht, terwijl we kampen met een capaciteitstekort", vertelt Maarten Brink, woordvoerder van Politie in Actie, aan EditieNL. "Bovendien voelen we ons in de kou gezet omdat er geen gehoor wordt gegeven aan onze eerdere CAO-acties. Daarom willen we hiermee de druk opvoeren."
Cijfers geluidsoverlast
Tijdens de coronacrisis waren we allemaal meer thuis en dat is terug te zien aan het aantal meldingen van geluidsoverlast. In het jaar voor de lockdown registreerde de politie landelijk 120 duizend meldingen van geluidsoverlast. In het eerste coronajaar liep dat aantal op naar 187 duizend. Het jaar daarna waren er landelijk 198 duizend klachten binnengekomen. Dat is ruim zestig procent meer dan voor de pandemie.
Structurele hinder
Bij de Nederlandse Stichting Geluidshinder zijn ze niet te spreken over de politieactie. "Ik begrijp dat ze een betere CAO willen, maar dat mensen daar nu de dupe van zijn vind ik een stap te ver", zegt Erik Roelofsen, woordvoerder van de stichting. "Geluidsoverlast is een enorm probleem en kan erg vervelend zijn."
Zo vervelend dat het zelfs in de top drie van meest voorkomende problemen tussen buren staat, volgens de stichting. Daarbij gaat het niet om de eenmalige feestjes of korte verbouwingen, maar meer om de structurele hinder. "Bijvoorbeeld elke dag harde muziek, stampen of blaffende honden. Daar kun je letterlijk ziek van worden."
Burenruzies
De stichting maakt zich daarom zorgen om het welzijn van mensen als de politie deze actie voortzet. "We zijn bang dat als de irritaties oplopen, de situatie escaleert en buren ruzie krijgen of zelfs met elkaar op de vuist gaan. Ik vind echt dat de politiebonden zich hadden moeten realiseren dat dit het welzijn van mensen raakt", zegt Roelofsen tegen EditieNL.
Brink, Woordvoerder van Politie in Actie, benadrukt dat de agenten de ernst van de situatie inschatten en dus weldegelijk handelen als dat nodig blijkt. "Verder snap ik dat de actie onsympathiek overkomt, maar we vragen de burgers om begrip."
Publieksvriendelijk
Dat de burgers hier last van zullen hebben, is een vervelende bijkomstigheid die de politieagenten voor lief moeten nemen. "Want er is de laatste jaren zoveel verslechterd aan het politieapparaat. Burgers hebben er zelf ook baat bij als het wel goed werkt. Daar voeren we actie voor, maar met alleen publieksvriendelijke acties bereiken we dat niet", legt Brink uit.