Bouwtekeningen

Basisschool in Zeeland wordt verkeerd om gebouwd: hoe kon het misgaan?

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLBasisschool in Zeeland wordt verkeerd om gebouwd: hoe kon het misgaan?
RTL

Bij de bouw van een nieuwe basisschool in Zeeland hebben de aannemers niet goed opgelet: het gebouw staat namelijk verkeerd om ten opzichte van de tekeningen. En het waren niet de aannemers zelf die het opmerkten, maar de medewerkers van de basisschool. "Wij waren helemaal flabbergasted." Hoe moeilijk is het dan eigenlijk om zo'n bouwtekening te doorgronden?

De fundering, het skelet en dak van het gebouw waren al af toen de conciërge van basisschool Tweemaster-Kameleon in Oost-Souburg erachter kwam dat de school achterstevoren werd gebouwd.

"Hij vroeg aan mij of er dingen waren veranderd aan de plannen van de bouw", zegt directeur Ruud Hoogesteger. "Toen ik ging kijken, zag ik wel dat de trap niet op de goede plek stond. Maar dat zal wel een bouwtrap zijn, dacht ik. Ik ben natuurlijk een leek. Maar de volgende dag bleek het toch mis te zijn."

Oplossen

Toen hij op de bouwplaats aankwam, zag Hoogesteger al aan het gezicht van de aannemer dat het vermoeden klopte. "Hij zag er heel grauw uit en kon wel janken." Zo verdrietig als de aannemer leek, zo verbaasd was de directeur. "Ik was flabbergasted, maar tegelijkertijd kan ik er de humor ook wel van inzien. Als ze het maar oplossen."

Het vervelendste vindt hij dat de kinderen nu langer moeten wachten voordat ze het nieuwe gebouw in kunnen. Eigenlijk zou dat na de kerstvakantie zijn, maar dat zit er nu niet meer in. De leerlingen hebben al in afgeschreven gebouwen en noodgebouwen lessen gehad, vertelt de directeur. "Maar dan denk je nog: we zitten straks in een mooi nieuw gebouw. Daar moeten we nu wat langer op wachten."

Lastig

Voor bouwadviseur Dave van der Veen van VDV Bouwadvies is het een raadsel hoe het gebouw letterlijk verkeerd om gebouwd kon worden. "Fouten maken is menselijk natuurlijk, maar hier hebben mensen wel echt met ogen open geslapen", zegt hij tegen EditieNL. Normaal gesproken heb je voorafgaand aan de bouw een situatietekening die laat zien hoe het gebouw in het landschap moet staan. "Dat is eigenlijk boerenverstand."

Themapark Enschede moet kinderen enthousiast maken voor bouw
Lees ook

Themapark Enschede moet kinderen enthousiast maken voor bouw

Het lijkt Van der Veen onwaarschijnlijk dat het aan de bouwtekeningen heeft gelegen, dus moet het wel in het aflezen daarvan fout zijn gegaan. "Op de tekeningen waarmee je daadwerkelijk gaat bouwen, zie je vaak niet de contouren van de omgeving. Ook staat op de staalconstructie niet precies hoe het op het terrein moet staan. Dat kan misschien lastig zijn, maar een toezichthouder zou in de gaten moeten houden of alles goed gaat."

3D-modellen

Voor een onervaren persoon zou het sowieso een hele opgave zijn om een bouwtekening goed af te lezen, vooral als het gaat om plattegronden. "Die details zijn heel moeilijk om te lezen. Daarom maken we ook 3D-modellen voor de opdrachtgevers om misverstanden weg te nemen. Ik blijf me daarom echt verbazen dat niemand doorhad dat het fout ging."

Lees meer over
Editie NL Link in bioBouwBasisonderwijs