Nederlandse taal niet gewaardeerd in Wallonië: 'Het is een taal van barbaren'
Dat Nederlands een moeilijke taal is, dat begrijpen we nog wel. Maar lelijk? Studenten in Wallonië vinden van wel. Hoe komt het dat taal als lelijk kan worden ervaren?
In Vlaanderen en Brussel zijn de studenten verplicht om Nederlands te volgen, Waalse studenten hoeven dat niet. De Belgische omroep RTL schrijft dat in het schooljaar 2009-2010 nog 49 procent van de Waalse jongeren koos voor de tweede landstaal. In het schooljaar van 2015-2016 is dat nog maar 39 procent. Hoe komt dat?
Ook het imago speelt een rol
"Ik heb altijd al gezegd dat het een taal van barbaren is", zegt één van de jongeren die ondervraagt wordt door de Belgische journalist Christophe Deborsu. Anderen zeggen: "Het is niet zo warm als het Frans", of "Het is gewoon niet mooi".
Volgens taaljournalist Gaston Dorren heeft dit te maken met verschillende factoren. "Als de taal veel klanken heeft achter in de mond dan wordt het eerder als lelijk ervaren. Deens is hier een voorbeeld van." Ook de reputatie van het land is belangrijk volgens Dorren. "Als het imago van een land slecht is, dan wordt de taal ook lelijker ervaren. Denk aan het Duits."
Nog een beetje sympathie
Toch zijn er nog wel wát mensen in Wallonië die sympathie hebben voor de Nederlandse taal. "Zij kunnen Frans spreken en wij doen niet eens de moeite om ook maar één zinnetje in hun taal te kunnen spreken", zegt een jonge vrouw. Wat haar betreft wordt het Nederlands verplicht op de middelbare scholen in Wallonië.
Bekijk de reportage hier:
Meer op editienl.nl: