Volgens de vleessector hoort vlees echt bij Nederland, maar is dat ook zo?
Volgens de vleessector heerst ten onrechte het beeld dat vleesconsumptie niet duurzaam en dieronvriendelijk is. Met een campagne onder de noemer 'Nederland Vleesland' proberen zij daarom het slechte imago van vlees af te schudden. Maar zijn wij eigenlijk wel echt zulke carnivoren in Nederland?
"We zijn de campagne gestart om een eigen geluid vanuit de bedrijfstak te laten horen", vertelt Dé van de Riet van de Centrale Organisatie voor de Vleessector. "Tussen alle ruis die er is ontstaan, willen we een ander geluid laten horen en een inhoudelijk debat aangaan. We willen het publiek informeren over de productie van vlees en alle vragen daarover beantwoorden."
Volgens Van de Riet is Nederland zeker een vleesland. "We staan al honderden jaren bekend als agrarisch land en zijn heel goed in het houden van vee en het produceren van vlees. Daarnaast consumeren we ook veel vlees: het aantal vegetariërs blijft al jaren rond de vijf procent hangen. De meerderheid eet dus vlees."
Dit wordt ondersteund door cijfers van de Wageningen University. Die wijzen uit dat er in Nederland jaarlijks zo'n 620 miljoen dieren worden geslacht. We eten gemiddeld ongeveer 100 gram vlees per dag. Vooral samengestelde vleesproducten zoals hamburgers, slavinken, worsten en gehaktballen zijn populair.
"Als je kijkt naar de aanbevelingen voor vleesconsumptie, dan zitten we daar echt ver boven", vertelt consumptiesocioloog Marleen Onwezen van de universiteit aan Editie NL. Het Voedingscentrum en de Gezondheidsraad adviseren namelijk maximaal 70 gram vlees per dag.
Cultuur
"Er komt meer aandacht voor vleesvervangers, maar het gaat erg langzaam", vervolgt Onwezen. "Dat komt doordat het erg ingebakken is in onze cultuur. Denk alleen al aan kerst. Bedenkt maar eens een kerstmaaltijd waarin vlees niet centraal staat in gerechten."
"Veel mensen eten gewoon aardappels, vlees en groenten, maar ook in veel samengestelde maaltijden zoals lasagne zit vaak vlees", legt Onwezen uit. "Er zijn veel landen waar het vergelijkbaar is, maar ook waar vlees minder centraal staat. Denk bijvoorbeeld aan India, waar veel gerechten linzen en peulvruchten bevatten."
Onwezen vindt het dan ook opvallend dat de vleessector nu met deze campagne komt. "De campagne druist tegen verschillende trends in. Maatschappelijk en wetenschappelijk is er veel aandacht en consistent bewijs voor het feit dat we te veel vlees eten."
"Ik begrijp dat de vleessector zich in een hoekje geduwd voelt, maar vanuit de wetenschap is er toch een hoop bewijs dat te veel vlees eten impact heeft op de wereld en onze gezondheid. Met name rood vlees is gekoppeld aan gezondheidsrisico's."