Stijging gasprijzen

Cremeren wordt duurder: 'Elektrische oven in opkomst'

·Aangepast:
© Editie NLCremeren wordt duurder: 'Elektrische oven in opkomst'
RTL

De oplopende gasprijzen raken nu ook de uitvaartbranche. Door de prijsstijgingen worden crematies flink duurder, dus maken crematoria zich zorgen. Bieden elektrische ovens uitkomst? "Ze zijn veel duurzamer."

Voor één crematie is zo'n 60 kubieke meter gas nodig. Dat is ongeveer evenveel als een gemiddeld huishouden in 2,5 weken verbruikt, blijkt uit cijfers van Essent. Met de huidige stijging van de gasprijzen betekent dit dat de kosten van een crematie in de toekomst zo 100 à 200 euro hoger kunnen uitvallen.

"Wij verwachten dat de stijgende energieprijzen ertoe zullen leiden dat begraven begin volgend jaar goedkoper zal zijn dan cremeren", vertelt Jan Jaap Palma van budgetuitvaartcentrum Uitvaart24. "20 procent van de uitvaarten die wij verzorgen zijn nu begrafenissen en we gaan ervan uit dat dit richting de 50 procent zal gaan."

Gasprijzen door het dak: 'Nog geen alternatief voor Russisch gas'
Lees ook

Gasprijzen door het dak: 'Nog geen alternatief voor Russisch gas'

De prijzen van cremeren en begraven verschillen per gemeente en zijn ook afhankelijk van de wensen van de klant, zegt Palma. "De gemiddelde prijs van een algemeen graf in de Randstad is 1650 euro. Een crematie kost gemiddeld 1485 euro. Dat is inclusief de huur van een aula en condoleanceruimte."

In zo'n algemeen graf deelt de overledene een laatste rustplaats met enkele onbekenden. Hierdoor kunnen de kosten worden gedrukt, legt Palma uit. "Er zit bij mensen zo ingebakken dat begraven veel duurder is dan cremeren, maar dit hoeft helemaal niet zo te zijn. Zulke algemene graven zijn alleen niet overal in Nederland beschikbaar."  

Aflopende contracten 

Ook de Landelijke Vereniging van Crematoria maakt zich zorgen om de stijgende energieprijzen, vertelt voorzitter Corné Mulders aan Editie NL. "De grote problemen hebben ons nu nog niet bereikt, maar dat wil niet zeggen dat ze er niet zijn. Als dit langer gaat duren en contracten aflopen, dan gaat iedereen pijn hebben."

Mulders zegt dat de kosten van een crematie 'hier en daar' al zijn verhoogd. Toch is het niet de verwachting dat mensen nu weer vaker voor de traditionele begrafenis gaan kiezen. "Het is toch echt een heel ander product. In dit geval denk ik dat de overtuiging belangrijker is dan de kosten."

"We proberen onze leden zo goed mogelijk te adviseren om de gasrekening te drukken", legt Mulders uit. "Zo zien we nu dat elektrische ovens in opkomst zijn. Die trend was al ingezet vanuit duurzaamheidsperspectief en nu is het ook aantrekkelijker vanwege de kosten."

DFW Europe produceert zulke elektrische crematieovens. Woordvoerder Dennis Jacobs legt uit dat de elektrische oven zo'n vijf keer zuiniger is dan de gasvariant. "De gasoven gebruikt zo'n 600 kWh aan energie, terwijl de elektrische oven maar 120 kWh nodig heeft." 

Zuinig programma

Het cremeren duurt in een elektrische oven iets langer. "Een crematie duurt normaal zo'n 90 minuten, en nu 110", vervolgt Jacobs. "Het is net als bij de wasmachine: een zuinig programma duurt langer. Dat is bij deze oven ook het geval. Je gaat heel efficiënt met de energie om."

De elektrische oven wordt steeds populairder. Uitvaartorganisatie DELA laat weten al in 2019 de eerste gasoven door een elektrisch alternatief te hebben vervangen. Jan Jaap Palma van Uitvaart24 heeft nog wel zijn twijfels. "Ik vraag me af of dit het verschil gaat maken. Uiteindelijk heb je ook veel elektra nodig en die prijs is gekoppeld aan de stijgende gasprijs."

Lees meer over
DelaLandelijke vereniging van crematoriaCrematieEditie NL Link in bioBegrafenisEnergietransitieInflatie