885 euro

Huisarts over hoog eigen risico: 'Patiënten willen zorg uitstellen'

·Aangepast:
© Editie NLHuisarts over hoog eigen risico: 'Patiënten willen zorg uitstellen'
RTL

Een hoog eigen risico is niet zonder risico. Dat zeggen deskundigen over het feit dat veel mensen nu een hoog eigen risico afsluiten om zo de maandelijkse lasten iets te drukken. Mensen met een hoog eigen risico vragen artsen bijvoorbeeld om een behandeling over het jaar heen te tillen. En dat kan gevaarlijk zijn.

Vergelijkingssite Independer berekende dat bijna 40 procent van de mensen die daar een zorgverzekering afsluit een maximaal eigen risico van 885 euro neemt. Dat is het minimaal eigen risico van 385 met daarbovenop nog een extra eigen risico van 500 euro. 

Hoger eigen risico populair, maar 'niet altijd verstandig'
Lees ook

Hoger eigen risico populair, maar 'niet altijd verstandig'

Die 40 procent is een forse stijging. "Eerder nam ongeveer een kwart van de mensen met een zorgverzekering een maximaal eigen risico", vertelt Bas Knopperts van Independer tegen Editie NL. "Waarschijnlijk doen mensen dat met het idee om zo geld te besparen. Omdat de maandpremie dan omlaag gaat."

"Op zich is dit geen probleem", gaat hij verder. "Maar uit eerder onderzoek blijkt dat niet iedereen het bedrag van het eigen risico apart zet. En daar willen we mensen voor waarschuwen."

Zorg mijden

Want als je toch zorg nodig hebt dan moet je die 885 euro wel kunnen betalen. "We zijn bang dat mensen zorg gaan mijden om die kosten dan niet te hoeven betalen."

Huisarts Shakib Sana ziet dat in de praktijk gebeuren. "Helaas zien we heel vaak, zo tegen het einde van het jaar, dat mensen ons vragen een behandeling uit te stellen en naar het volgend jaar door te schuiven", vertelt hij tegen Editie NL. Patiënten kunnen dan het eigen risico niet meer betalen.

Schade

Het doorschuiven van een behandeling is niet zonder risico. "Iemand kan een wond in zijn lijf hebben en de behandeling daarvoor willen doorschuiven. Maar in de tussentijd kan de wond groeien en meer schade aanrichten."

Maar naast het maximale eigen risico noemt Sana ook het reguliere eigen risico een probleem. "Ook het standaard bedrag van 385 euro is fors. Voor sommigen is dat best een probleem. Daar moet de overheid goed over nadenken. Zeker in tijden van armoede."

Lees meer over
IndependerHuisartsGezondheidszorgZorgverzekeringEigen risicoEditie NL Link in bio