Fontein blijkt goudmijn: 'Mensen willen iets achterlaten van zichzelf'
Wie ooit in Rome is geweest heeft het vast gezien: de bodem van de Trevifontein ligt bezaaid met muntjes. Het gooien van muntjes is een traditie die op steeds meer plekken wordt gedaan. Zo liggen wildwaterbanen in pretparken ook vol met geld. Avonturenpark Hellendoorn haalde ruim 400 euro aan muntgeld uit het bassin van een attractie. Waarom doen bezoekers dit eigenlijk?
Een bedrag van 412 euro werd er uit het leeggepompte bassin van attractie Sungai Kalimantan van Avonturenpark Hellendoorn gehaald. Het geld is geschonken aan Make-a-Wish.
Een mooi bedrag, al is het niets vergeleken met bijvoorbeeld de Bellagio fontein in Las Vegas, daar werd vorig jaar omgerekend 190.000 euro aan muntgeld uit gehaald. Al helemaal bizar is de Trevifontein in Rome waar jaarlijks één miljoen euro aan muntgeld in wordt geworpen. Volgens Peter Jan Margry, etnoloog van het Meertens Instituut, is deze traditie ook voor een deel ontstaan in Rome.
Rome
"Bij de fontein in Rome is het bijgeloof dat wanneer je daar een muntje in het water gooit, je ooit weer terugkeert naar de stad. Je krijgt er als het ware dus iets voor terug", legt hij uit aan Editie NL. "Het idee dat je er iets voor terug krijgt komt voort uit religie. Als je vroeger iets van de goden wilde of iets wilde offeren dan gooide je een muntje."
Dat die muntjes in het water werden gegooid is ook geen toeval denkt hij. "Waterbronnen hadden vroeger allemaal iets religieus. Water heeft een zuiverende betekenis en daarom ook een zuiverende rol."
Fata Morgana
In de Efteling is er een speciale wensbron waar mensen bewust kunnen schenken aan het goede doel Save The Children. De wensbron werd in 1985 geopend door prinses Juliana. Zij gooide er het allereerste muntje in. Hoeveel geld er elk jaar uit de bron wordt gevist wil het park niet zeggen. "Naast de wensbron gooien bezoekers ook muntjes in het water van de Fata Morgana. Ook die opbrengsten gaan naar Save The Children," laat een woordvoerder van het park aan Editie NL weten.
Tegenwoordig staat het werpen van muntjes dus los van het geloof. Want de wildwaterbaan in een attractiepark heeft niet echt iets religieus. "Als bezoekers ergens muntjes in het water zien liggen dan ligt het binnen de kortste keren helemaal vol. Mensen volgen elkaar", gaat Margry verder. En dat geldt volgens hem niet alleen voor het werpen van muntjes. "Je ziet het bijvoorbeeld ook bij het graf van Jim Morisson in Parijs. Daar is een hele reling volgeplakt met kauwgom. Mensen zien het als een bijzondere plek en willen iets achterlaten van zichzelf. Om zo onderdeel uit te maken van een groter geheel."