Doneeractie uitvaart: 'Nabestaanden moeten vaak voorschieten'
De uitvaart van het gezin dat op Tweede Kerstdag om het leven kwam bij een frontale botsing in Rotterdam wordt betaald met geld van een doneeractie. Deze is gestart omdat het gezin geen uitvaartverzekering had. Ongeveer dertig procent van de Nederlanders heeft dit ook niet.
Er is inmiddels ruim 47 duizend euro opgehaald voor de begrafenis van het Rotterdamse gezin. "Door de doneeractie kunnen wij onze geliefden, die samen in één ruk uit het leven zijn genomen nu ook samen een waardig afscheid geven en wij hen ook samen met z'n drietjes te ruste kunnen leggen", laat de initiatiefneemster van de doneeractie weten. "Onze dank is niet in woorden uit te drukken."
Het komt vaker voor dat een begrafenis wordt gefinancierd door een crowdfundingsactie. Een gemiddelde uitvaart kost volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gemiddeld 7,5 duizend euro. Zeventig procent van de Nederlanders is hiervoor verzekerd.
Wanneer er geen uitvaartverzekering is, moeten nabestaanden de kosten van de uitvaart betalen. Gerard Spierenburg van de Consumentenbond legt uit hoe dat zit. "Nabestaanden kunnen niet direct bij jouw spaargeld", vertelt hij tegen Editie NL. "Dus wanneer je geen uitvaartverzekering hebt maar wel spaargeld dan moeten nabestaanden het bedrag alsnog voorschieten."
"Een uitvaartverzekering geeft de zekerheid dat er geld is voor een eenvoudige begrafenis of crematie. Als je geen of weinig eigen spaargeld hebt dan is een uitvaartverzekering zeker verstandig."
Toch is een uitvaartverzekering niet zomaar voor iedereen weggelegd denkt Radboud Spruit. Hij is grafkistenmaker en verzorgt sociale uitvaarten. "Een verzekering kost een bepaald bedrag per maand, en als je kwetsbaar bent is dat het eerste waar je op gaat bezuinigen", vertelt hij tegen Editie NL.
"Als je geen geld hebt voor een uitvaart van een dierbare dan kan je hiervoor bijzondere bijstand aanvragen. Elke gemeente gaat daar anders mee om. Bij sommige gemeenten is het een lening en soms is het ook een schenking."
Eenzame uitvaart
Daar zitten volgens hem wel voorwaarden aan. "Gemeenten bepalen dan bijvoorbeeld dat er alleen familie bij aanwezig mag zijn. Maar als die persoon geen contact heeft met familie dan wordt het een eenzame uitvaart." Om dit te voorkomen organiseert hij sociale uitvaarten. "Ik ben er samen met mijn compagnon Bart van Riet een jaar of zeven geleden mee begonnen." Beide heren werkten voor hun vorige baan op straat met dak- en thuislozen in Utrecht. In die kring vinden regelmatig eenzame begrafenissen plaats.
"Ik kreeg de vraag of ik kon helpen met het organiseren van een uitvaart. Toen ik hoorde dat er nog iemand die ik kende een eenzame begrafenis had gehad, ben ik me erin gaan verdiepen. Ik vond dat zo tragisch."
Nu organiseert hij voor een klein bedrag een uitvaart in een concertzaal. "Als grafkistenmaker was ik al bekend met de uitvaartwereld. Toen heb ik contact opgenomen met verschillende instellingen om ons te helpen. Vrijdag hebben we ook een uitvaart gehad met een markante Utrechter, samen met veel hulpverleners." Deze uitvaart is door de gemeente betaald. Spruit pleit ervoor dat er een standaard bedrag voor uitvaarten wordt opgenomen in de zorgverzekering. "Wanneer iemand overlijdt, dan stopt de zorgverzekering. Je wordt naar een mortuarium gebracht en daar word je verzorgd. Dat kost geld. Het zou mooi zijn als er in de basisverzekering een startbedrag zit voor de uitvaart om deze eerste kosten te betalen."