Nederlandse uitvinding helpt stropers op te sporen in Afrika
Wanneer loopt er een olifant voor de wildcamera, wanneer is het een leeuw en wanneer is het een stroper? Dankzij nieuwe technologie van een Nederlandse startup is er nu snel een antwoord te geven op die vraag. Daardoor kunnen rangers in Afrikaanse landen gewaarschuwd worden zodra er stropers in de buurt zijn en weten bewoners het op tijd wanneer er bijvoorbeeld een olifant te dicht bij een dorp komt.
De nieuwe wildcamera is de eerste ter wereld voorzien van kunstmatige intelligentie. Met deze software kunnen een hoop (dieren)levens gered worden. Tim van Deursen van het bedrijf Hack the Planet zit samen met collega Thijs Suijten achter de techniek. "Voor een anti-stroperijproject in Zimbabwe hebben we kleine kastjes in het bos opgehangen. Die kastjes detecteren of er telefoons voorbijkomen. En kunnen dan de autoriteiten waarschuwen", zegt van Deursen tegen Editie NL. Zo weten rangers wanneer er mensen in het wildpark zijn.
Daarnaast hebben ze ook een project bedacht dat dorpen beveiligt tegen olifanten. "Door klimaatverandering gaan olifanten steeds vaker in dorpen op zoek naar voedsel. We hebben een systeem ontwikkeld dat ervoor moeten zorgen dat die olifanten op afstand blijven. We plaatsen een slimme camera op paden waar olifanten gebruik van maken. Als de camera een olifant detecteert, wordt er een signaal gegeven naar een kastje iets verderop. Dat kastje maakt vervolgens een geluid dat olifanten heel vervelend vinden."
Sterfgevallen
Dieren en stropers maken een hoop slachtoffers. Zo doden olifanten jaarlijks in Sri Lanka 121 mensen. In Tanzania overlijden jaarlijks 60 mensen na een confrontatie met een leeuw. Het aantal dieren dat om het leven komt door geweld van stropers is nog vele malen groter. Jaarlijks sterven zo'n 20.000 Afrikaanse olifanten door stroperij, net als bijna 400 neushoorns.
Bron: WNF
Het project wordt gestimuleerd door het Wereld Natuur Fonds. "Wildlife en bevolking komen steeds meer samen. Dat zien we vooral bij olifanten, maar ook bij leeuwen en luipaarden. Het is een van onze prioriteiten om de dierenpopulaties en mensen te beschermen", zegt Elke van Gils, wildlife advisor Species & People van WNF tegen Editie NL.
Toekomst
Kunstmatige intelligentie zal daar in de toekomst steeds vaker voor worden ingezet. "Dit soort technologie heeft echt de toekomst wat betreft ondersteuning van bijvoorbeeld rangers en de bevolking. Het maakt ons werk een stuk effectiever. We kunnen data verzamelen en eerder ingrijpen."
Het is volgens haar bijzonder dat deze techniek nu ook voor natuurprojecten wordt ingezet. "Het is duur, maar er wordt dus gelukkig ook aan ons gedacht."