Op Videoland

Wéér een docu over Bernhard: 'Zijn leven is een dankbaar onderwerp'

·Aangepast:
© ANP fotoWéér een docu over Bernhard: 'Zijn leven is een dankbaar onderwerp'
RTL

Schrijvers en documentairemakers lijken geen genoeg te krijgen van het leven van Prins Bernhard. Over een ruime week komt de zoveelste documentaire over hem uit, dit keer op Videoland. Wat maakt het leven van Bernhard zo interessant?

Een stuk of vier boeken, een televisieserie, een documentaire. Er werd de afgelopen jaren al ontzettend veel gepubliceerd over de opa van onze koning. Binnenkort kan er weer een documentaire aan het lijstje worden toegevoegd als 'Prins Bernhard' op Videoland verschijnt.

Schokkende onthullingen in testament van prins Bernhard: 'Klinkt heel mysterieus'
Lees ook

Schokkende onthullingen in testament van prins Bernhard: 'Klinkt heel mysterieus'

Dat de documentaire nu verschijnt verbaast koningshuisdeskundige Justine Marcella niet. "Bij de wat jongere generatie is Bernhard niet zo bekend. De periode dat zijn dochter koningin was ligt zelfs al tien jaar achter ons", zegt ze tegen Editie NL. Het beeld dat er van de prins bestaat is ook aan het verschuiven. "Vroeger was Prins Bernhard voor veel mensen een held, met name voor de Engelandvaarders. Maar hij heeft ook een imago als een schurk, een James Bond, met veel geld en auto's. Een prins die de huwelijkse trouw niet zo nauw nam."

Die onderwerpen lenen zich goed voor een documentaire. "Het was een markante man. Om een oordeel over hem te vellen moet je beide kanten van het verhaal begrijpen."

'Koningshuis is in trek'

Volgens documentairemaker en tv-recensent Helmut Boeijen, is het leven van Prins Bernhard inderdaad een dankbaar onderwerp voor documentaires. "Het is iemand die je ervan kan verdenken dat hij corrupt was, fout was in de oorlog, buitenechtelijke kinderen heeft en ga zo maar door. Zo'n verhaal is altijd raak." Ook zijn verhalen over het Koningshuis erg in trek. "Kijk maar naar hoeveel aandacht er nu is voor Harry en Meghan en Lady Di."

Bovendien is voor streamingsdiensten een documentaire redelijk goedkoop om te produceren. Daarom verschijnen er ook zoveel. Er wat betreft documentaires over bekende personen volgens hem een heuse concurrentiestrijd bezig. "De grote streamingsdiensten willen allemaal van dezelfde personen een andere documentaire maken", zegt hij tegen Editie NL. "Van Jeffrey Epstein heeft elke dienst er wel eentje, net als Whitney Houston. Ook zijn er ook verschillende docu's over de duikbootmoord. En het gekke is: ze komen allemaal tegelijkertijd uit."

André Hazes

Vooral in Amerika wil iedereen een eigen portret. "Nederland loopt nog iets achter wat dat betreft maar de Nederlandse streamingsdiensten gaan zich steeds meer op de Amerikaanse manier gedragen." Zo zijn er onlangs documentaires verschenen over André Hazes, Snelle en Susan en Freek. "Maar je kunt je afvragen of dat een echte documentaire is, of een verkapte pr-stunt."