Etten-Leur

Zonnepanelen en brand: hoe gevaarlijk is deze combinatie?

Door Editie NL ··Aangepast:
© ANP Zonnepanelen en brand: hoe gevaarlijk is deze combinatie?
RTL

Glasscherven, die liggen er volop in de buurt van Etten-Leur. Gisterochtend werd die plaats opgeschrikt door een grote brand in een bedrijfspand. Door de hevige brand zijn zonnepanelen op het dak kapotgegaan. Scherven zijn meegevoerd tot wel zes kilometer ten noordwesten van Etten-Leur. Mensen moeten daar hun ogen openhouden voor scherven. Hoe gevaarlijk zijn zonnepanelen op het dak als er brand ontstaat?

Pas rond 15.00 uur gistermiddag was het vuur in Etten-Leur bestreden. In de tussentijd hebben heel wat scherven zich ten noordwesten van de plaats verspreid. Iemand die dat aan den lijve ondervindt, is melkveehouder Joris Buijs. "Ik heb een oppervlak van wel 200 hectare. Als we het terrein aflopen dan zullen we nog heel wat vinden", vertelt hij aan Editie NL.

Zorgen

Hij krijgt ook foto's van collega's binnen bij wie glasscherven op het terrein liggen. "Ik zit met mijn handen in het haar over hoe we dit gaan oplossen. Daar is veel mankracht voor nodig."

Sein brand meester gegeven na grote brand industrieterrein Etten-Leur
Lees ook

Sein brand meester gegeven na grote brand industrieterrein Etten-Leur

Volgens Buijs zijn er grote zorgen over zonnepanelen binnen de agrarische sector. "Dit zal in de toekomst een van de meest vervuilende producten zijn die we op ons dak hebben liggen", zegt hij. "Moeten we daar blij mee zijn?"

Zonnepanelen en brand

Zonnepanelen zelf zijn niet of nauwelijks brandbaar, maar glas kan niet goed tegen temperatuursverhoging. Dan kan het barsten, legt Ruud van Herpen uit, hoogleraar brandveiligheid aan de TU Eindhoven. "Glasdeeltjes kunnen bij een hevige brand vervolgens worden meegenomen in de rookpluim."

Via die pluim kunnen ze weer worden verspreid in de omgeving. "De brand in Etten-Leur besloeg een groot gebied. Er was een enorme pluim, dus ook een groot verspreidingsgebied", vertelt Van Herpen. Vandaar dat de glasdeeltjes zo ver zijn gekomen. "De deeltjes vallen ook wat eerder uit de pluim, want ze zijn zwaarder dan rook."

Voedselveiligheid

Glas bevat verder geen schadelijke stoffen, maar het is natuurlijk wel scherp. Daar zit het gevaar in. "Je moet het niet inademen of met voedsel binnenkrijgen." Het kan voor boeren daarom nodig zijn om de akkers goed schoon te maken. "Als de glasdeeltjes terechtkomen op producten die bestemd zijn voor de supermarkt, dan kan dat namelijk invloed hebben op de voedselveiligheid."

Over die voedselveiligheid maakt melkveehouder Buijs zich zorgen. "Je vraagt je af of de voedselveiligheid gegarandeerd is", zegt hij. Eigenlijk staat op de planning dat de koeien volgende week naar buiten mogen. "Maar of dat ook echt kan, weten we niet."

Lees meer over
BrandenZonnepaneelBrandweerBoerenLandbouwEditie NL Link in bio