Voedselvergiftiging

Ziek van zeebanket: 'Een slechte schelp ruik je meteen'

·Aangepast:
© Getty ImagesZiek van zeebanket: 'Een slechte schelp ruik je meteen'
RTL

Een zeevruchtenbanket dat door deelnemers van de Spaanse versie van Masterchef werd geserveerd, heeft ervoor gezorgd dat tientallen mensen een voedselvergiftiging opliepen. Iedereen die weleens een 'verkeerde mossel' gegeten heeft weet hoe heftig dat kan zijn. Geven zeevruchten een grotere kans op voedselvergiftiging dan andere levensmiddelen?

Een grote schaal met oesters, mosselen en garnalen: het ziet er al snel heel feestelijk uit. Maar een mossel of garnaal die net niet helemaal goed is kan de feeststemming behoorlijk bederven. "Een voedselvergiftiging is een infectie die je oploopt doordat je voedsel hebt gegeten waar meestal bacteriën maar soms ook virussen of parasieten op hebben gezeten", zegt huisarts Bernard Leenstra tegen Editie NL. Toch is het volgens hem niet zo dat schaaldieren een groter risico vormen dan bijvoorbeeld vlees.

Voedselvergiftiging bij Spaanse MasterChef: tientallen mensen opgenomen
Lees ook

Voedselvergiftiging bij Spaanse MasterChef: tientallen mensen opgenomen

"Van schaaldieren, maar ook rauwe kip kan je ontzettend ziek worden. Het hangt af van wat het heeft veroorzaakt. Vaak zie je bij schaaldieren dat het door bacteriën komt, deze scheiden gifstoffen uit. Hoe ziek je daar uiteindelijk van wordt is afhankelijk van welke bacterie het is geweest en hoe gezond je zelf bent."  Meestal is een voedselvergiftiging niet gevaarlijk. "Vaak blijft het echt bij maag- en darmklachten en ben je er met een dag van af."

Ruiken

Toch is het volgens Dieter Evers, chefkok van visrestaurant Sea Salt Saloon in Utrecht vooral een kwestie van je ogen en neus gebruiken. "De versheid van producten is heel belangrijk", zegt hij tegen Editie NL. "Als je een slechte schelp hebt dan ruik je dat meteen, het ruikt dan als de zee maar dan tien keer erger. Je kunt het ook zien als ze openstaan en vol met zand en viezigheid zitten."

Het is volgens hem daarom ook niet zo dat een mossel die na het koken niet helemaal opengaat meteen slecht is. "Het kan ook zijn dat het een mossel is met een hele sterke spier."

Het vooroordeel dat mensen denken van zeevruchten sneller ziek worden klopt volgens hem niet. "Je kunt ook ziek worden van een stukje rood vlees, maar omdat zeevruchten er anders uitzien denk ik dat mensen het sneller wat eng vinden."

Lees meer over
Editie NL Link in bioVisVoedselvergiftigingVoedingsmiddelenindustrie