Oudste hond 31 jaar

Dit is hoe je je hond een zo lang (en gezond) mogelijk leven geeft

Door Editie NL ··Aangepast:
© Editie NL Dit is hoe je je hond een zo lang (en gezond) mogelijk leven geeft
RTL

Sommige honden worden oud, maar een hond in Portugal is wel héél oud. Het gaat om Bobi, die inmiddels 31 is geworden. Hoe zorg je er zelf voor dat je trouwe viervoeter zo oud mogelijk wordt?

Niet alleen is de Portugese Bobi de oudste hond die op dit moment leeft, ook is hij de oudste hond ooit geregistreerd. Inmiddels heeft de bejaarde hond wat moeite met lopen en verminderd zicht. Maar verder verkeert Bobi, die recent nog een check heeft gehad, in goede gezondheid.

Dit betekent het dus als een hond z'n pootje op je legt
Lees ook

Dit betekent het dus als een hond z'n pootje op je legt

Volgens Sabrina van Rossem, docent bij Edupet, is het bijzonder dat juist een hond als Bobi zo oud is geworden. Hij is van het Portugese ras Rafeiro do Alejento. "Het is een grote soort die normaal gesproken helemaal niet zo oud wordt."

Kleine en grote honden

Honden van het ene ras worden gemiddeld namelijk ouder dan honden van het andere ras. "Kort door de bocht worden de kleine hondjes een stuk ouder dan grotere", legt Van Rossem uit aan Editie NL. "Dat heeft te maken met het groeiproces. Een grote hond groeit binnen anderhalf jaar explosief. Dat is belastend voor de gewrichten."

Er zijn meer dingen om rekening mee te houden als je hond groot is. "We vinden vaak dat onze honden hard moeten kunnen rennen, maar voor een grote hond is dat erg belastend", vertelt de docent. Gewoon lekker struinen is trouwens wel goed. Dat heeft de stokoude Bobi zijn hele leven kunnen doen, in een natuurrijke omgeving. "Daar kun je in het geval van een grote hond beter voor kiezen."  

Extra aandacht

Heb je al een oude hond, dan wil je natuurlijk dat die zo oud mogelijk wordt en zo gezond mogelijk blijft. Dat vraagt wat extra aandacht, legt Sieneke Groenman van de Koninklijke Hondenbescherming uit. "Soms hebben ze wat meer zorg nodig, want als ze ouder worden krijgen ze meer kwaaltjes", zegt ze. Je kunt bijvoorbeeld extra goed letten op het gebit. "Als je er niet op tijd bij bent, dan kan het heel pijnlijk worden."

Speciaal voer is ook een goed idee. "Je hebt voer met meer voedingsstoffen." En Groenman benadrukt: "Kijk uit met het gooien van een bal. Dat kan slecht zijn voor de gewrichten."

'Pas je aan'

Buiten alle tips is één advies eigenlijk het belangrijkst, zegt docent Van Rossem. "Blijf goed naar je hond kijken. Als je merkt dat-ie achter je gaat lopen of er geen zin in heeft, pas je dan aan. Als het zo blijft, check dan bij de dierenarts of er iets aan de hand is."

Lees meer over
HondDierenDierenwelzijnHuisdierenEditie NLEditie NL Link in bio