Tentoonstelling

Jurkje van restafval voor Barbie: 'Duurzaamheid uitleggen aan kinderen'

Door Editie NL ··Aangepast:
© Editie NL Jurkje van restafval voor Barbie: 'Duurzaamheid uitleggen aan kinderen'
RTL

Barbie in een jurkje gemaakt van een Mars papiertje of met een hoedje op gemaakt van een lege antibioticastrip. Bij de tentoonstelling van Angelique Schipper in Leidschendam staat restafval centraal. Zij wil dat we restafval meer gaan hergebruiken en wil dit bij kinderen onder de aandacht brengen. Zit er eigenlijk veel afval in onze eigen kleding verwerkt?

In Nederland gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg, meldt Milieu Centraal. Daarvan wordt 59 procent gerecycled tot een nieuw product, zoals bijvoorbeeld plastic flesjes. En 41 procent komt bij het restafval terecht. Volgens kunstenaar Schipper kan dat beter en moet meer kleding worden gemaakt van afval.

Roze burger en peperdure truitjes: Barbie is big business
Lees ook

Roze burger en peperdure truitjes: Barbie is big business

Haar tentoonstelling gaat over circulair denken en in dit geval over de rol van Barbie daarbij. "Met speelgoed kun je namelijk heel goed uitdrukken dat er een probleem is en dat overdragen aan kinderen", zegt ze. "Want daar moet het beginnen: we moeten van kleins af aan leren dat duurzaamheid een belangrijk topic is."

Sprookjes

Het idee voor de tentoonstelling begon met schrijfwerk. Eerder schreef Schipper achttien duurzame sprookjes die ze bundelde in een boek. "Het eerste sprookje gaat over nieuwe kleding van de koningin, dus duurzame kleding is het eerste onderwerp."

Ze had bij het verhaal geen illustraties, maar wel speelgoed. "Dus toen bedacht ik dat ik de kledingindustrie wilde illustreren met kleding en mode. Ik had een kapotte paraplu in mijn handen en dacht: daar kan ik een jurk van maken. Die heb ik vervolgens passend gemaakt voor een Barbie."

Uitdagingen

Ook bedrijf Fashion For Good is veel bezig met duurzame mode. Het bedrijf helpt merken zoals Gucci en Adidas te innoveren voor een groenere planeet, en heeft ook een museum. "De mode-industrie staat nog voor veel uitdagingen die met innovatieve oplossingen moeten worden bestrijd", zegt Dagmar Grote van het bedrijf.

Ze gaat verder: "We zoeken bijvoorbeeld naar duurzame materialen en verfmethodes om het modebedrijf en hun kledingproductie te verduurzamen. We hebben een speciaal team dat oplossingen zoekt."

Duur

Inmiddels zijn er al verschillende items bij merken die gemaakt worden van gerecycled materiaal. "We hebben bijvoorbeeld een regenjas van het merk Maium, dat gemaakt is van petflessen. Maar ook Adidas-schoenen van oude visnetten en Zarakleding van gerecycled plastic."

Het kan dus wel, maar wat het moeilijk maakt is de prijs. "Het is duur omdat het nog niet gebeurt op grote schaal. In de komende jaren moet dat gebeuren, want dan zal het betaalbaarder worden", zegt Grote.

Outfit van antibioticastrips

Voor nu is het dus een kwestie van diep in de buidel tasten óf het zelf doen, zoals kunstenaar Schipper. Ze heeft zelfs een outfit gemaakt van lege antibioticastrips. "Ik wil dat we gaan nadenken over wat we kunnen hergebruiken."

Dat probeert ze dus ook mee te geven met haar workshops. "We laten de kinderen die komen kijken kleertjes maken, zo zijn ze op een leuke manier toch bezig met dit belangrijke onderwerp."

Lees meer over
Editie NL Link in bioKledingDuurzaamheidRecyclingMilieuvervuiling