EditieNL

'Study Buddy-pil helpt examenkandidaat met concentratie'

Door Editie NL··Aangepast:
© ANP'Study Buddy-pil helpt examenkandidaat met concentratie'
RTL

Het is vandaag een spannende dag voor meerdere middelbare scholieren want de eindexamens zijn begonnen. Er zijn talloze tips en middelen om scholieren goed de examens door te loodsen. Nieuw in die categorie: de Study Buddy.

De Study Buddy is een pilletje om het concentratievermogen te verhogen, vergelijkbaar met Ritalin. "Je neemt het pilletje een half uur voor je examen begint", vertelt Wimme Klaver, een van de bedenkers van Study Buddy. De effecten? "Je merkt vooral dat je je beter kan focussen en wat langer door kan gaan."

Kritiek op het middel

Klinkt goed, maar werkt het ook echt? Renger Witkamp, hoogleraar Voeding en Farmacologie aan de Wageningen Universiteit is sceptisch: "De meeste middelen die het concentratievermogen kunnen verhogen bestaan vooral uit milde ingrediënten zodat ze mogen worden aangeboden. Dat betekent ook dat ze nauwelijks effect hebben. Er zitten stoffen in die op lange termijn eventueel helpen, maar niet een half uur voor je tentamen."

Klaver van Study Buddy zegt dat de pillen wel degelijk werken: "We hebben ons laten adviseren door een farmacoloog. De pillen zijn getest onder studenten en ze zijn veilig. De Study Buddy voldoet aan de regels van het Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA)."

De NVWA heeft het middel overigens niet getest voordat het in de verkoop ging. Zolang de Study Buddy voldoet aan alle regels voor voedingssupplementen, vertelt Tjitte Mastenbroek van het NVWA. "De maker moet wel in staat zijn om aan te tonen dat ze de regels volgen en dat het veilig is."

Doe jij eindexamen? Tips om ze goed door te komen

Niet iedereen slikt graag medicijnen. Er zijn gelukkig genoeg andere dingen die je kunt doen.  

Voorbereidingen:

1. Zorg dat je energieniveau op peil blijft door goed (en regelmatig) te eten.

2. Ontspan je een paar minuten tussen het studeren door: luister even naar muziek of maak een wandeling.

3. Doorleren tot het laatste moment werkt helaas niet. Het zorgt alleen maar voor onnodige stress.

4. Sluit je even af van alle sociale media door je telefoon weg te leggen (met het geluid uit) en sluit die tabbladen in je browser. Tijdens het leren kan je wel even zonder.

Tijdens het examen zelf:

5. Maak optimaal gebruik van je kladpapier. Schrijf de regeltjes en formules op voordat je aan het examen begint zodat je die kan raadplegen als er een vraag over komt.

6. Om het overzicht te houden kan je het beste de belangrijkste dingen uit de vraag onderstrepen. Zeker worden zoals 'niet' of 'geen' zijn belangrijk.

7. Kom frisgewassen naar het (mondeling) examen, daar doe je iedereen een plezier mee. En als je dan toch merkt dat je een beetje ruikt, gebruik dan wat extra deodorant.

8. Probeer de middenweg te vinden tussen een te kort antwoord en eentje die te lang is. Hou altijd de essentie in gedachten zodat je zeker weet dat je antwoord duidelijk geschreven staat en je je methode laat zien.

9. Blijf niet te lang hangen op vragen waar je geen antwoord op weet: sla hem even over en kom er later op terug.

10. Laat je niet ontmoedigen door de docenten of andere leerlingen en al helemaal niet door jezelf. 

Verslaggever Lonneke Haveman test vandaag de Study Buddy. Of ze ook verschil heeft gemerkt zie je vanavond in Editie NL (18.15 uur op RTL 4).

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
GezondheidOnderwijsRekentoetsNederland