Onderzoek bewijst: echte vriendschap is zeldzaam
Wie is jouw beste vriend? Er is een grote kans dat diegene dat niet van jou zal zeggen... Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat we ontzettend slecht zijn in het beoordelen wie onze echte vrienden zijn.
Als je denkt dat iemand jouw vriend is, dan verwacht ook dat diegene jou als vriend ziet. Logisch toch? Maar zo werkt het niet, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv en het Massachusetts Institute of Technology. Zij hebben verschillende studies naar vriendschap bestudeerd. Ze ontwikkelden een algoritme dat vriendschappen kon onderscheiden in eenrichtingsverkeer en tweerichtingsverkeer.
En wat bleek: 95 procent van de deelnemers dacht dat hun relatie wederzijds was. Maar dat was heel vaak niet zo: slechts in 50 procent van de gevallen bleek een vriendschap ook echt tweerichtingsverkeer te zijn.
Vriend of kennis?
Hoe komt het dat we zo slecht in zijn in het inschatten van vriendschappen? Paul van Lange, sociaal psycholoog, heeft het antwoord: "Mensen verschillen in wat ze vriendschap noemen. De één heeft meer behoefte aan vrienden en noemt mensen sneller een vriend. De ander heeft aan twee vrienden genoeg en zal mensen dus sneller als kennis betitelen."
Het heeft volgens Van Lange ook veel te maken met je persoonlijke situatie. Als je bijvoorbeeld net verhuisd bent, heb je waarschijnlijk meer behoefte aan nieuwe vrienden. "Iedereen maakt dus op een andere manier onderscheid tussen een vriend en een kennis, maar over het algemeen heeft het te maken met vertrouwen. Op een vriend kun je terugvallen in tijden van nood. Op een kennis niet. En het gaat om intimiteit. Een vriend weet van alles van je. Dat is niet zo bij een kennis."
Maximaal 150 mensen
We hebben in ons hoofd trouwens maar ruimte voor maximaal 150 mensen, weet psycholoog Paul van Lange. Dat is al inclusief familie, collega's en kennissen. Al die Facebookvrienden kunnen dus onmogelijk allemaal echte vrienden zijn. Privédingen bespreken we zelfs met maar drie mensen, onder wie onze partner.
Bekijk hier het nieuwsitem terug: