EditieNL

Hoe geurdoekjes oude misdrijven kunnen oplossen

Door Editie NL··Aangepast:
© Screenshot Editie NLHoe geurdoekjes oude misdrijven kunnen oplossen
RTL

Vroeger werden bij iedere moordzaak op een plaats delict doekjes neergelegd om zo de geur op te pikken van de dader. Sinds 2006 gebeurt dit niet meer, maar al die doekjes zijn wel bewaard gebleven. Mogelijk met DNA van de daders.

Die doekjes - van katoen -  werden gebruikt voor geurproeven door honden. Sinds 2006 zijn ze, door fouten met die geurproeven, niet meer toelaatbaar als bewijs in de rechtbank. Maar die doekjes zijn er nog wel, mogelijk vol met DNA van daders. Is dit een goudmijn aan bewijs? Misdaadjournalist Mick van Wely denkt van wel. 

"De politie heeft nog erg veel cold cases die niet zijn opgelost en er zijn duizenden van deze doekjes", vertelt hij aan Editie NL. "Als de politie erin slaagt om succesvol DNA uit deze doekjes te halen, zou dit de doorbraak in veel zaken kunnen betekenen."

De doekjes werden op plaatsen delict op bijvoorbeeld wapens en slachtoffers gelegd. "Zo probeerden ze een geurspoor van de dader te vinden", zegt Van Wely. "Dat er dus DNA op zit, lijkt aannemelijk."

Geurspoor uit doekjes
De Saxion Hogeschool in Enschede gaat nu samen met de politie samenwerken in een forensisch project. Jaap Knotter, lector Forensisch Onderzoek aan het Saxion, wil twee dingen uitzoeken: "Kan er succesvol DNA uit de doekjes worden gehaald en kan er met nanotechnologie digitaal een geurspoor uit de doekjes worden gefilterd?" 

De afgelopen tijd heeft Knotter met experimenten op proefdoekjes geprobeerd of er daadwerkelijk sporen van DNA konden worden gevonden. Dat bleek zo te zijn, vertelt Stella Kruit, die samen met Knotter aan het project werkt, aan de Telegraaf. "Nu gaan we aan de slag met een echt doekje uit een onopgeloste zaak."

De politie is alvast enthousiast. "De theoretische potentie is enorm. Het kan ons richting een dader brengen", zegt cold case-chef Wim Perlot. 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

Lees meer over
DNAMoordMisdrijfOnopgeloste moordzaken