dit weten we tot nu toe

Aftellen maar: songfestivalgekte barst over honderd dagen los

Door RTL Boulevard··Aangepast:
© ANPAftellen maar: songfestivalgekte barst over honderd dagen los
RTL

Hoewel ons kikkerlandje al sinds het winnen van het songfestival vorig jaar mei op z'n kop staat, gaat de gekte op 12 mei (de dag van de eerste halve finale) pas écht los. Nog niet zo op de hoogte? Geen paniek: na dit artikel ben jij een expert wat betreft het 65ste Eurovisiesongfestival. 

Wat was het een feest toen in mei 2019 Duncan Laurence het songfestival voor het eerst in veertig jaar weer naar Nederland bracht. Hoewel heel Nederland zich verenigde in euforie na de winst, barstte erna een bikkelharde strijd tussen verschillende steden los. Want waar mocht het liedjesfestijn in 2020 plaatsvinden? Uiteindelijk ging Rotterdam er met de winst vandoor. 

Volgens onze songfestivaldeskundige Aran Bade is Rotterdam een slimme keuze. "Met Rotterdam kiest het songfestivalteam voor internationale allure. De moderne stad en vooral Ahoy staan voor technische innovatie en bieden de meeste mogelijkheden om een geweldige show neer te zetten. Ik vind het een slimme keuze. Ahoy is er helemaal klaar voor, er is ruime ervaring in het opzetten van grote shows, en de stad Rotterdam kan aan Europa laten zien wat het moderne Nederland te bieden heeft," zei hij na de bekendmaking.

Kaarten tweede halve finale songfestival snelst uitverkocht
Lees ook

Kaarten tweede halve finale songfestival snelst uitverkocht

Na maandenlang in spanning te hebben gezeten wat betreft de locatie, kwamen na de bekendmaking van de gaststad geruchten op gang wie de show aan elkaar zouden praten. Inmiddels weten we wie de drie uitverkorenen zijn: Chantal Janzen, Edsilia Rombley en Jan Smit. Zij openen dit voorjaar de liveshows, interviewen de artiesten en zorgen ervoor dat de puntentelling op rolletjes loopt.

Maar de grootste kwestie was wie ons land dit jaar mocht vertegenwoordigen. Jeangu Macrooy - wiens naam alleen al voor een hoop commotie zorgde - kreeg de eer om in de voetsporen van Duncan Laurence te treden. Een flinke klus, maar bang is hij niet. "Het is heel spannend. Ierland won ooit drie keer [op rij]. Dat hoeft niet, maar een tweede keer zou wel ontzettend gaaf zijn als het lukt," zei de zanger eerder tijdens een interview met EenVandaag.

Goed om te weten: omdat Duncan ons afgelopen jaar de winst bezorgde, staan we dit jaar automatisch in de grote finale op 16 mei. Samen met de big five: Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Spanje - die elk jaar een hoop geld neerleggen om standaard in de finale te staan.

De grote finale draait niet alleen om de deelnemende landen, maar ook om de gastoptredens. Waar Israël vorig jaar nog diep in de buidel tastte voor een - al dan niet zo geslaagd - optreden van Madonna, hoeven we in Nederland geen grote internationale ster te verwachten. Eric van Tijn, muzikaal leider van het songfestival, vertelde eerder in Op1 dat er enkel Nederlandse topartiesten optreden. "Die zijn wat mij betreft ook van wereldniveau," aldus Eric. 

Geen buitenlandse artiesten dus, duidelijk. Alhoewel, het hele songfestival barst natuurlijk van internationaal talent. Afgelopen dinsdag was een belangrijke dag voor de deelnemende landen. In het stadhuis van Rotterdam werd toen namelijk besloten welke landen wanneer zingen. Noord-Macedonië, Wit-Rusland, Litouwen, Zweden, Slovenië, Australië, Ierland, Rusland, Noorwegen, Cyprus, Kroatië, Azerbeidzjan, Malta, Israël, Oekraïne, Roemenië en België treden op in de eerste halve finale, op dinsdag 12 mei. In de tweede halve finale op donderdag 14 mei nemen Oostenrijk, Moldavië, Polen, San Marino, Servië, IJsland, Tsjechië, Griekenland, Estland, Denemarken, Bulgarije, Zwitserland, Finland, Armenië, Letland, Georgië, Portugal en Albanië het tegen elkaar op. Joe, staat genoteerd.

Hoewel de loting hetzelfde ging als elk jaar, zijn er dit jaar achter de schermen wel een paar veranderingen. Zo zien de postcards, de korte filmpjes die je ziet voordat een artiest optreedt, er dit jaar heel anders uit. Normaal gesproken is de artiest in kwestie in beeld, maar dit jaar gaat de organisatie voor een andere insteek. "Elke artiest ziet en ervaart zo voorafgaand aan het Eurovisie Songfestival een eigen uniek stukje Nederland, door deel te nemen aan een activiteit, traditie of hobby van een groep Nederlanders. Dit vormt straks de basis van de video’s," zo valt te lezen op de website van het songfestival.

Geen enkel nieuwtje rondom het songfestival meer missen? Volg dan onze bundel.

Lees meer over
Eurovisiesongfestival