Songfestivalorganisatie: zolang er hoop is blijven we die omarmen
Het besluit van de regering om de lockdown te verlengen met drie weken heeft geen directe gevolgen voor de organisatie van het Eurovisiesongfestival in mei. Het besluit om tot welk scenario dan ook te komen is een langdurig proces en valt niet op basis van een langere lockdown, laat uitvoerend producent Sietse Bakker (36) weten aan het 'ANP'.
"We snappen wel dat je met maatregelen stappen kunt zetten"
De organisatie staat er 'in de basis heel goed in', maar de onzekerheid is nog ontzettend groot, beaamt Bakker. "Daar hoeven we geen geheim van te maken. Dat zien we allemaal in de wereld om ons heen. Enerzijds is iedereen hoopvol vanwege de nieuwe testmogelijkheden en het begin van de vaccinaties. Alleen zie je nu ook de gevolgen van zo’n Britse mutatie en dat dat ook de virologen weer nerveus maakt. Dat laat zien dat het een onzekere tijd blijft en dat de weg omhoog waarschijnlijk geen rechte weg is."
Het team wil in februari op basis van de informatie die dan voorhanden is de knoop doorhakken over de vorm van het songfestival, dat van 18 tot 22 mei wordt gehouden in Rotterdam. Er liggen vier verschillende scenario's klaar, waaronder in het slechtste geval één zonder publiek en deelnemers die vanuit eigen land optreden. Over die beslissing moet "zorgvuldig en realistisch" worden nagedacht, zeker omdat de organisatie niet meteen de deur voor alles wil sluiten.
"Zolang er hoop is, al is het weinig, blijven we die omarmen", zegt Sietse. "Het gevoel dat nu overheerst is dat het slechtste scenario niet het scenario zonder publiek is maar dat we straks in Ahoy staan en het gevoel hebben dat we te voorzichtig zijn geweest of dat we kansen hebben laten liggen en dat we denken: eigenlijk had er meer gekund nu. Dat wil je niet. Daarom probeer je allerlei keuzes vooruit te schuiven. Los daarvan moet je straks ook blijven kijken of er ook niet een mogelijkheid is om weer wat op te schalen als we zouden moeten afschalen."
Over eventuele maatregelen aan de deur, zoals het testen van elke bezoeker, kan hij nog niets zeggen. "Er komt een moment dat alles weer kan. De vraag is alleen: hoe ga je van het nu, waarin bijna niets kan, naar het moment dat alles weer kan? Dat is een proces. En waar wij in dat proces zitten in mei dat is nu nog moeilijk in te schatten. Maar we snappen wel dat je met maatregelen stappen kunt zetten. Of het dan deels met publiek wordt of publiek op 1,5 meter, een vol Ahoy of niet voor alle shows publiek... Ja, dat gaat de komende weken en maanden echt uitwijzen."