We bouwen huizen om orkanen te weerstaan...

Ruth Jacott over deelname songfestival: 'Vrede was niet mijn keuze'

Door RTL Boulevard ··Aangepast:
© ANPRuth Jacott over deelname songfestival: 'Vrede was niet mijn keuze'
RTL

Met nog 28 dagen te gaan tot de grote finale neemt de songfestivalkoorts toe in Nederland. Ook bij voormalig deelneemster Ruth Jacott (60). De Rotterdamse behaalde met haar songfestivalhit 'Vrede' in 1993 een knappe zesde plek. In de 'Songfestival Podcast met Aran Bade' onthult ze echter dat ze zelf nooit voor het nummer had gekozen.

"Ik zing het met veel plezier. En ik zing het tot mijn dood"

Ruth vertegenwoordigde Nederland in 1993 in Ierland op het songfestival. De bookmakers hadden veel vertrouwen in de zangeres en haar nummer 'Vrede'. Even stond ze zelfs op nummer 1 bij de bookies! Toch onthult Ruth in de podcast dat ze zelf tijdens de nationale finale niet voor het lied had gekozen. "Uit die hele reeks van acht liedjes was 'Vrede' en 'Blijf bij mij' niet mijn keus, gek hè" biecht ze op. "Achteraf denk ik: o mijn god, luister nooit naar jezelf Ruth, luister naar anderen die zeggen wat je doen moet."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Over deze songfestivaloutfits hebben we het na al die jaren nog steeds
Lees ook

Over deze songfestivaloutfits hebben we het na al die jaren nog steeds

Ruth vertelt overigens tijdens het gesprek met songfestivaldeskundige Aran Bade dat ze achteraf maar wat blij is dat ze zelf niet gekozen heeft. "Ik vond 'Loop Met Me Mee' zo mooi, maar we hadden achteraf geen schijn van kans gemaakt ermee. Het duurde te lang voordat het op gang kwam. Ik vind nog steeds: je moet in de eerste dertig seconden spanning hebben en mensen meenemen. En dat hebben Fluitsma en Van Tijn echt goed gedaan", aldus de zangeres. "Ik mag nooit meer van dit liedje af. Ik zing het met veel plezier. En ik zing het tot mijn dood, tot mijn 80e denk ik."

Ruth kijkt als Surinaamse trots naar Jeangu Macrooy, die dit jaar met 'Birth Of A New Age' Nederland vertegenwoordigt in de finale in Ahoy. Jeangu heeft dan ook de support van Ruth. "Absoluut! En wij zijn als Surinamers ook blij. Ik ben heel erg blij." Dat hij het niet zo goed doet in Europa, vindt ze dan ook erg jammer. Ze vertelt: "Dat zou mij alleen maar sterker maken. Ik denk ook echt niet dat we hem kunnen breken. Het gaat ook hem sterker maken. Ik zet Nederland op plek zeven."

Edsilia Rombley, Chantal Janzen, Jan Smit en Nikkie de Jager gaan het Eurovisiesongfestival in mei presenteren. Ze zullen op dinsdag 18, donderdag 20 mei de halve finales en op 22 mei de grote finale aan elkaar praten. Ruth geeft haar goeie vriendin en collega in ieder geval al douze points. "Ik weet zeker dat Edsilia het goed gaat doen. Het is haar tijd. Je ziet haar groei in haar carrière ook als presentatrice. Nu gaat ze heel ontspannen daar staan, let maar op. Alles wat ze doet pakt ze goed en serieus aan en daar houd ik van."

Lees meer over
Jeangu MacrooyRuth JacottAran BadeEurovisiesongfestival